500γρ. φακές ψιλές
500γρ. μανιτάρια
1 ντοματάκι κονκασέ
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι, πιπέρι, ξύδι
Ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε τις φακές, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομματάκια τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μας. Βράζουμε δύο λίτρα νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και μέσα τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμύδι προσθέτοντας λίγο αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια ρίχνοντας λίγο ξύδι και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά. Κατόπιν προσθέτουμε τις φακές και το καυτό νερό και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για μισή ώρα. Ρίχνουμε το ντοματάκι και το δαφνόφυλλο, προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο ακόμη καυτό νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τις φακές με μανιτάρια να βράσουν σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαγειρευτούν και να γίνουν νόστιμη ζεστή σουπίτσα.