2 κούπες αλεύρι
1 1/2 κουταλιά ζάχαρη
3/4 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη + 2 κουταλιές επιπλέον
1/2 αυγό χτυπημένο
1/4 κούπας παγωμένο νερό
1 κουταλάκι αλάτι
Υλικά για την γέμιση της τάρτας:
300γρ. τοματίνια
1 κούπα τριμμένο τυρί τσένταρ
150γρ. τυρί φέτα
6 αυγά
1 + 1/4 κούπες γάλα
1 πράσο ψιλοκομμένο ή 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
250γρ. σπανάκι κατεψυγμένο και όσο γίνεται στυμμένο ή 1/2 κιλό φρέσκο
1/4 κούπας φρέσκο βασιλικό
Αλάτι, πιπέρι
Φύλλα φρέσκου βασιλικού για γαρνίρισμα
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόβουμε σε κομματάκια το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μείγμα μας ζυμώνοντας ελαφρά με τα χέρια μας. Σε ένα μπωλ χτυπάμε το αυγό και αφήνουμε για άλλη χρήση την μισή ποσότητα. Στο μισό χτυπημένο αυγό προσθέτουμε το παγωμένο νερό και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη μας. Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο. Απλώνουμε άφθονο αλεύρι σε αντικολλητικό χαρτί και με πλάστη ανοίγουμε φύλλο τάρτας (την υπόλοιπη ζύμη την χρησιμοποιούμε σε άλλη παρασκευή ή φτιάχνουμε την μισή δόση). Σηκώνουμε το αντικολλητικό χαρτί και το αναποδογυρίζουμε πάνω από το ταψί ή την ταρτιέρα μας, αφού προηγουμένως το έχουμε βουτυρώσει ελαφρά. Ξεκολλάμε το φύλλο της τάρτας και το στρώνουμε μέσα στο ταψί προσεκτικά.
Πασπαλίζουμε με το τσένταρ. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το πράσο και το απλώνουμε πάνω από το τσένταρ. Ψιλοκόβουμε και το σπανάκι και το απλώνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε και με τον βασιλικό και με την θρυμματισμένη φέτα. Κόβουμε τα τοματίνια με ένα μαχαίρι κάθετα και τα τοποθετούμε πάνω από την τάρτα μας.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά τα αυγά. Προσθέτουμε χτυπώντας αλάτι, πιπέρι και το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στην τάρτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για μία περίπου ώρα μέχρι να πάρει χρώμα και να είναι σταθερή η γέμιση της τάρτας μας όταν την κουνάμε.
Αφήνουμε την τάρτα μας να σταθεί και να χλιάνει πριν την σερβίρετε. Γαρνίρετε με φύλλα φρέσκου βασιλικού και απολαύστε μια υπέροχη τάρτα με λαχανικά.