2 πασάτα ντομάτας
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 γεμάτες χούφτες φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Σε μια σoτέζα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μέσα του σοτάρουμε το σκόρδο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πασάτες ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον βασιλικό και αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει τα υγρά της, σε μέτρια φωτιά με ξεσκέπαστη τη σοτέζα μας. Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά η σάλτσα μας είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε όπου θέλουμε: από απλή σάλτσα για μακαρόνια μέχρι για βάση πίτσας ή για σάλτσα που θα μαγειρευτεί με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές κ.α.