2 κούπες τριμμένα κολοκυθάκια
1 1/2 κούπα σταγόνες σοκολάτας
1/2 κούπα κακάο χωρίς ζάχαρη
2 1/2 κούπες αλεύρι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
2 βανίλιες
1 κούπα λάδι
1 πρέζα αλάτι
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τους ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τα πιέζουμε με τα χέρια μας και στη συνέχεια μετράμε δύο κούπες από αυτά.
Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το λάδι χτυπώντας πάρα πολύ καλά.
Ανακατεύουμε το μείγμα των αυγών με το μείγμα του αλευριού αρκετά αλλά όχι πολύ, τόσο ώστε να ανακατευτούν καλά. Προσθέτουμε ανακατεύοντας απαλά τα κολοκυθάκια και τις σταγόνες σοκολάτας. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ελαφρά βουτυρωμένες και αλευρωμένες μακρόστενες φόρμες του κέικ ή σε μια στρογγυλή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για μία ώρα περίπου και δοκιμάζουμε με ξύλινη φουρκέτα αν έχει γίνει. Βγάζουμε το έξτρα σοκολατένιο κέικ από το φούρνο αλλά το αφήνουμε μέσα στη φόρμα του για μισή ώρα μέχρι να κρυώσει. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φόρμα, το σερβίρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.