Πράσινες ελιές
Αλάτι
Ξύδι
Λίγο λάδι
Πλένουμε καλά τις ελιές και τις τσακίζουμε ανάμεσα σε δύο σκληρές και ίσιες επιφάνειες (δύο κομμάτια μάρμαρο ή το εργαλείο που χτυπάμε τις μπριζόλες κ.τ.λ) Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τις τσακισμένες ελιές και τους ρίχνουμε νερό μέχρι να τις καλύψει. Καθημερινά αλλάζουμε το νερό και τις αφήνουμε στη λεκάνη για τουλάχιστον 10 ημέρες. Όταν γίνουν τις βάζουμε σε βάζα με άλμη προσθέτοντας λίγο ξύδι και λίγο λάδι.
Την άλμη την φτιάχνουμε ως εξής: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε νερό. Σε αυτό προσθέτουμε αλάτι. Την ποσότητα του αλατιού θα μας τη δείξει ένα αβγό ωμό και άσπαστο που θα το βάλουμε μέσα στην άλμη. Προσθέτουμε συνεχώς αλάτι έως ότου να φαίνεται τόση επιφάνεια του αβγού έξω από το νερό ώστε να είναι ίση με ένα πεντάλεπτο του ευρώ.