1 πακέτο φύλλο καταΐφι (500 γρ.)
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
(ή 150 γρ. φρέσκο βούτυρο + 100 γρ. βιτάμ)
1 φλιτζάνι καρύδια
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
2 φρυγανιές
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι ζάχαρη
Υλικά για την κρέμα:
4 φλιτζάνια γάλα πλήρες
3 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
Υλικά για το σιρόπι:
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
Υλικά για τη διακόσμηση:
1/2 κιλό σαντιγί
Καρύδια ή αμύγδαλα
Κατ’ αρχήν θα ετοιμάσουμε τη βάση. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Σε ένα ταψί, στρώνουμε το μισό καταΐφι. Το πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τη κανέλα, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, τη φρυγανιά και το βούτυρο που έχουμε προηγουμένως λιώσει. Από πάνω στρώνουμε το υπόλοιπο καταΐφι και το βάζουμε σε φούρνο στους 175 βαθμούς έως ότου ροδίσει.
Όσο ψήνεται το καταΐφι μας στο φούρνο, εμείς ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρης και 2 φλιτζάνια νερό. Τα βράζουμε για δέκα λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το καταΐφι μας βγει από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε διατηρήσει ζεστό.
Τώρα θα ετοιμάσουμε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν δέσει η κρέμα μας την ρίχνουμε σε ένα μπεν μαρί και ανακατεύοντας διαρκώς προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και την βράζουμε για 3 λεπτά. Την ζεστή κρέμα μας, τη ρίχνουμε πάνω από το κρύο πια σιροπιασμένο καταΐφι και αφού την στρώσουμε την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Βάζουμε το εκμέκ καταΐφι στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.
Τέλος πάνω από το γλυκό, προσθέτουμε τη σαντιγί και διακοσμούμε με τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια.