700γρ. κανταΐφι
250γρ. βούτυρο αγελαδινό
Καρύδια
Υλικά για το σιρόπι:
5 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό
1/2 λεμόνι
Υλικά για τη κρέμα:
2 λίτρα γάλα
1 κουτί κάστερ πάουντερ
2 αυγά
Ζάχαρη (όσο γλυκιά την θέλουμε)
1 κομμάτι βούτυρο
Υλικά για τη σαντιγί:
1 κουτί ερμόλ ή μόρφατ
1 γάλα ζαχαρούχο
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε 250γρ. αγελαδινό βούτυρο. Αλείφουμε καλά ένα ταψί με λίγο από αυτό και πάνω του στρώνουμε τα 700γρ. φύλλο κανταΐφι αφού προηγουμένως το έχουμε ανοίξει και ξεχωρίσει καλά (το έχουμε ξάνει). Με ένα πινέλο απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε το σιρόπι. Αναμειγνύουμε τις πέντε κούπες ζάχαρη με τις πέντε κούπες νερό και το χυμό μισού λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν για δέκα περίπου λεπτά.
Φτιάχνουμε και την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ενάμισι λίτρο γάλα να βράσει. Συγχρόνως σε ένα μπώλ βάζουμε μισό λίτρο γάλα και μέσα του διαλύουμε ένα κουτί κάστερ πάουντερ προσθέτοντας επίσης και ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε να γίνει η κρέμα για το εκμέκ μας). Έπειτα κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και του ρίχνουμε ανακατεύοντας συνεχώς το περιεχόμενο του μπωλ. Ξανανεβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει εντελώς (και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ακόμη ζάχαρη) προσθέτοντας και το ένα κομμάτι βούτυρο. Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα δύο αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας καλά.
Φτιάχνουμε την σαντιγί ως εξής: Χτυπάμε ένα κουτί φυτική σαντιγί για πέντε λεπτά τουλάχιστον να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά και το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πάνω στο ψημένο κανταΐφι ρίχνουμε το σιρόπι (σε κρύο κανταΐφι ζεστό σιρόπι) και λίγα χοντροκομμένα καβουρδισμένα καρύδια. Μόλις χλιάνει η κρέμα την προσθέτουμε κι αυτήν και την στρώνουμε να μοιραστεί ομοιόμορφα. Στολίζουμε το πάνω μέρος της κρέμας με την σαντιγί που φτιάξαμε και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καβουρδισμένα καρύδια. Βάζουμε το εκμέκ κανταΐφι να κρυώσει στο ψυγείο και το σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Ελευθερια Τσακισταρα, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!