6 αυγά μεγάλα
6 κούπες γάλα light
80 ml κονιάκ ή ουίσκι (προαιρετικά)
1 1/4 κούπας ζάχαρη
3 βανιλέτες
Λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο και το γάλα και χτυπάμε ξανά. Βάζουμε το μείγμα μας σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το εγκ νογκ μας φτάσει σε θερμοκρασία 70 βαθμών μετράμε ένα λεπτό και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σουρώνουμε το μείγμα μας και το βάζουμε σε κανάτα ή σε ποτήρια αφήνοντάς το να κρυώσει και να σταθεί τουλάχιστον για 4 ώρες πριν το σερβίρουμε. Όταν σερβίρουμε το εγκ νογκ εάν θέλουμε προσθέτουμε και το κονιάκ και πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο.
Φτιάχνοντας με τη συγκεκριμένη συνταγή το χριστουγεννιάτικο αυτό ποτό αποφεύγουμε από την μία τα ωμά αυγά, και από την άλλη μας δίνει την δυνατότητα να ετοιμάσουμε πολλά εγκ νογκ ώρες πριν τα προσφέρουμε, πράγμα που μας διευκολύνει ιδιαίτερα όταν έχουμε καλεσμένους.