8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό)
1 2/3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα (350ml)
2/3 φλιτζανιού νερό (150ml)
2 φακελάκια μαγιά στιγμής Γιώτης (16γρ.)
4 κουταλάκια αλάτι (20γρ.)
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη (70γρ.)
1 αυγό
1/3 φλιτζανιού βούτυρο ή βιτάμ (70γρ.)
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ Γιώτης (10γρ.)
Ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη μαγιά και το αλάτι. Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό και τα προσθέτουμε στο μίγμα με το αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό και ζυμώνουμε έτσι ώστε να πάρει όλο το αλεύρι. Η ζύμη μας δεν κολλάει στα χέρια και ζυμώνεται εύκολα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την βάζουμε τυλιγμένη με κουβέρτες σε ζεστό μέρος έτσι ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος η ζύμη για donuts. Έχουμε μια ιδιαίτερα εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια και μπορούμε να την πλάσουμε σε donuts διαφόρων σχημάτων, είτε σαν κουλούρια, είτε σε σχέδιο της αρεσκείας μας. Πλάθουμε όλη μας τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη μέχρι να φουσκώσουν τα donuts μας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε άφθονο λάδι να κάψει κι εκεί μέσα ρίχνουμε λίγα donuts κάθε φορά, για να μπορούμε να τα χειριστούμε επειδή φουσκώνουν κι άλλο. Τα τηγανίζουμε κι απ’ τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν στραγγίξει το περιττό λάδι πασπαλίζουμε τα donuts με ζάχαρη ή τα αλείφουμε με πραλίνα φουντουκιού ή μαρμελάδα ή μέλι ή κρέμα, ανάλογα με το γούστο μας.
Επισήμανση:
Τα ντόνατς μας τηγανίζονται πάρα πολύ γρήγορα γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε το νου μας για να μην καούν. Είναι ιδανικό κέρασμα για τους φίλους των παιδιών μας που μπορεί να έρθουν ξαφνικά στο σπίτι, επειδή γίνονται αφράτα και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Τρώγονται εξίσου καλά κρύα ή ζεστά αλλά όπου κι αν τα φυλάξουμε τη δεύτερη μέρα δεν έχουν την χαρακτηριστική τους ελαστικότητα. Έχουν όμως τη νοστιμιά!