500γρ. χυλοπίτες
3 πιπεριές πράσινες κέρατο
1 πιπεριά πράσινη καυτερή
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
1 πασάτα ντομάτας (500γρ.)
1 ποτηράκι του καφέ κρασί κόκκινο ημίγλυκο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας Soya Sauce
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις πιπεριές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και την ανεβάζουμε στη φωτιά. Μόλις κάψουν, ρίχνουμε τα κρεμμύδι μαζί με μία κουταλιά της σούπας αλάτι και το αφήνουμε να καραμελώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τη soya sauce. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρουνε μία βράση και σβήνουμε με το κρασί. Σειρά έχει η πασάτα μαζί με 300ml νερό (να ξεπλύνουμε εσωτερικά την συσκευασία), το τσίλι, και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι. Μισοκλείνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην ησυχία της -σε μέτρια φωτιά- για κάνα τεταρτάκι. Σον βραστήρα μας, ή σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε 1,7 λίτρα νερό. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και μόλις αρχίσει να κοχλάζει καλά, ρίχνουμε τις χυλοπίτες μας. Από δω και πέρα το φαγητό θέλει παρακολούθηση και τακτικό ανακάτεμα γιατί μερικές είναι άτιμες και πάνε και κολλάνε στον πάτο. Μόλις αρχίσουν κάποιες χυλοπίτες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια (σε 7-10 λεπτά), σβήνουμε το μάτι χωρίς να σταματήσουμε την επαγρύπνηση και το ανακάτεμα όποτε χρειάζεται. Σερβίρουμε έτσι όπως είναι ζεστές πασπαλίζοντας με τριμμένο τυράκι της αρεσκείας μας αν θέλουμε. Και σκέτες πάντως είναι σκέτη κόλαση… όνομα και πράγμα!