1 1/2 κιλό χταπόδι
2 κιλά κρεμμυδάκια στιφάδου
6 σκελίδες σκόρδο
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Λίγο ξύδι
Λίγο κρασί
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Σε μια κατσαρόλα με 4 κουταλιές νερό βράζουμε το χταπόδι για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Του προσθέτουμε το ξύδι και το κρασί και το βράζουμε για λίγο ακόμη. Το βγάζουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και φυλάμε το ζουμί που έχει η κατσαρόλα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες σε καρέ, και το σκόρδο σε δόντια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και μέσα τσιγαρίζουμε καθαρισμένα και πλυμένα τα κρεμμυδάκια για στιφάδο ανακατεύοντας να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το πελτέ, το ζουμί του χταποδιού και αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο περίπου. Προσθέτουμε το χταπόδι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα του φαγητού μας. Το χταπόδι στιφάδο είναι έτοιμο.