Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Γίγαντες φασόλια
Κρεμμύδια ξερά
Σέλερι
Καρότα
Σέλινο
Μαϊντανό
Άνηθο
Πιπεριές Φλωρίνης
Πράσα
Ντομάτα κονκασέ κονσέρβα
Ντομάτες
Πιπέρι καγιέν
Μπούκοβο
Πάπρικα καπνιστή
Χταπόδι
Κανέλα
Μοσχοκάρυδο
Δάφνη
Μπαχάρι
Κρασί Μαυροδάφνη
Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1) Moυλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό από βράδυ μέχρι πρωί (12 ώρες). Το πρωί τους ξεπλένουμε πολύ καλά και τους βάζουμε στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε νερό (να είναι 4 δάκτυλα πάνω από τους γίγαντες), βάζουμε το μάτι της κουζίνας στο δυνατό κι όταν πάρει βράση βάζουμε τη φωτιά στο μέτριο (κάποιοι πετούν το πρώτο νερό και ξαφρίζουν συνέχεια). Εμείς δεν αλλάζουμε νερό και κάνουμε ένα μόνο «ξάφρισμα». Βράζουμε για περίπου 60 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι (από την ώρα που οι αφροί διαλύονται). Κατεβάζουμε τους γίγαντες και τους τοποθετούμε σε γάστρα, παίρνοντάς τους με μία τρυπητή κουτάλα χωρίς το ζουμί τους.
2) Ετοιμάζουμε 2 ξερά κρεμμύδια (τα χοντρο-ψιλοκόβουμε), κόβουμε σε μικρά κομμάτια το σέλερί μας, καρότα, κάποια κλωνάρια σέλινο, αρκετό μαϊντανό, λίγο άνηθο και πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκόβουμε 1 μικρό πράσο και όλα αυτά τα ρίχνουμε στη γάστρα με τους γίγαντες. Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ και 1 κουτάκι ντομάτα στον τρίφτη, αλάτι, πιπέρι, το λάδι μας, λίγο καγιέν (πολύ λίγο, ή μπούκοβο), 1 κ.γ. καπνιστή γλυκιά πάπρικα ή απλή. Όλα αυτά τα ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα και με «πολλή ευλάβεια» (πολλή προσοχή να μη λιώσουμε τους γίγαντες).
3) Προσθέτουμε τον ζωμό από τους γίγαντες, ίσα ίσα να σκεπάσει τους γίγαντες και 1 δάχτυλο περισσότερο.
4) Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, βάζουμε τη γάστρα στο κάτω ράφι για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά (στα 45 λεπτά ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού μας και αν χρειασθεί, προσθέτουμε. Στο τέλος, πρέπει το φαγητό μας να μείνει με το πηχτό ζουμάκι του). (Μπορεί να γίνει αντί στη γάστρα, σε ταψί που όμως το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο).
5) Από τη στιγμή που βάλουμε τη γάστρα μας στον φούρνο, τοποθετούμε το χταπόδι μας (πλυμένο, καθαρισμένο, κομμένο) στην κατσαρόλα μας να πιάνει τον πάτο. Προσθέτουμε 2 στικ κανέλας, 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο, 2 δαφνόφυλλα, λίγους κόκκους μπαχάρι και ρίχνουμε 1 μπουκάλι κρασί μαυροδάφνη. Πρέπει να σκεπάσει το χταπόδι μας (μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο κόκκινο ημίγλυκο κρασί). Ανοίγουμε το μάτι στο δυνατό και μόλις πάρει βράση, το χαμηλώνουμε στο σιγανό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Στα 20 λεπτά γυρίζουμε το χταπόδι πάνω κάτω. Στα 45 λεπτά περίπου το χταπόδι μας είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε (δοκιμάζουμε με το πιρούνι μας).
6) Όταν οι γίγαντές μας με τα λαχανικά έχουν γίνει, προσθέτουμε μέσα όλο το ζουμάκι του χταποδιού με τη μαυροδάφνη και τα μπαχαρικά και βάζουμε το χταπόδι, πιέζοντάς το λίγο ώστε να κρυφτεί κάτω από τους γίγαντες να μη φαίνεται καθόλου. Ανεβάζουμε τη γάστρα ή το ταψί στο πάνω ράφι ξεσκέπαστο και το βάζουμε στο γκριλ να μας «αρπάξουν» λίγο οι γίγαντες από πάνω. Στο σημείο αυτό εγώ ψιλοκόβω 3 σκελίδες σκόρδο και τις βάζω στο φαγητό (προαιρετικά). Το κατεβάζουμε.
Επίσης τα λαχανικά μου σε σχέση με τους γίγαντες, θέλω να είναι 60% γίγαντες, 40% λαχανικά. Έτσι κατεβάζουμε και τον γλυκαιμικό δείκτη του πιάτου και το φαγητό μας είναι πιο ελαφρύ, πιο νόστιμο και «βομβαρδίζουμε» τον οργανισμό μας με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία…
7) Το σερβίρουμε χλιαρό, με σκορδαλιά ή ταραμοσαλάτα, με λευκό κρασάκι και με ψωμί ολικής, σαν εκείνο που ζύμωνε η μητέρα της γιαγιάς μας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!