1 μέτριο χταπόδι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 ποτήρια του κρασιού λευκό ξύδι
6 – 7 μεγάλα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
4 – 5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντοματάκια
2 ποτήρια νερό
Ένα ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
Καθαρίζουμε το χταποδάκι και το βάζουμε να βράσει με λίγο νερό και ένα ποτηράκι ξύδι για μισή ωρίτσα σε μία μέτρια κατσαρόλα. Όσο βράζει το χταπόδι ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα να κάψει το λάδι και αμέσως σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σβήνουμε με το ξύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Βγάζουμε το χταπόδι και το πλένουμε καλά προσπαθώντας να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο δέρμα μπορούμε. Το κόβουμε σε κομμάτια και το ρίχνουμε στη σάλτσα που βράζει, προσθέτουμε το κρασάκι και το αφήνουμε να βράσει άλλη μια ώρα περίπου ώσπου να μαλακώσει και να μείνει με τη μισή σάλτσα. Το μεζεδάκι μας είναι έτοιμο!
Σημείωση: Εγώ δεν είχα λευκό κρασί και το δοκίμασα με Μαλαματίνα και ομολογώ πως βγήκε υπέροχο. Τελικά ίσως δεν πρέπει να αγχωνόμαστε για το που θα βρούμε καλά κρασιά αφού δίπλα μας υπάρχουν τα καλύτερα.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Ναταλία Δασκάλου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!