1 κιλό χταποδάκια κατεψυγμένα
1 πακέτο κριθαράκι
3 πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
1 κουτί πασάτα ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
Λίγο κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Ξεπαγώνουμε τα χταποδάκια και τα καθαρίζουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα χταποδάκια με 2-3 κουταλιές νερό (σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι) και τα μαγειρεύουμε για λίγο να μαλακώσουν ελαφρά. Κρατάμε το ζουμί από τα χταποδάκια. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα κόβουμε σε κομμάτια. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μέσα τσιγαρίζουμε τα πράσα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ξερό κρεμμύδι και αφού τσιγαριστεί κι αυτό προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα χταποδάκια, το φύλλο δάφνης, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε την πασάτα ντομάτας, τη ζάχαρη, το ζουμί του χταποδιού που φυλάξαμε και μαγειρεύουμε για ένα τεταρτάκι. Κατόπιν προσθέτουμε 4 κούπες βραστό νερό και το κριθαράκι. Μόλις βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά και γευόμαστε νόστιμα χταποδάκια με κριθαράκι.