1 κιλό κάστανα
4 ποτήρια γάλα φρέσκο
200γρ. ζάχαρη
100γρ. κακάο σε σκόνη
Λίγο κονιάκ
4 βανίλιες
50γρ. βούτυρο φρέσκο
Υλικά για την σαντιγί:
1/2 κιλό κρέμα γάλακτος με κανονικά λιπαρά πολύ κρύα
1/2 με 1 κούπα ζάχαρη άχνη
Υλικά για την διακόσμηση:
1 κουτάκι smarties
Πράσινη τρούφα
Χαράζουμε τα κάστανα, τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στον φούρνο. Τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά χωρίς να μας νοιάζει αν θα σπάσουν -έτσι κι αλλιώς θα θρυμματιστούν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη μισή από τη ζάχαρη και τα κάστανα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην μας φουσκώσει το γάλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο, το κονιάκ, τις βανίλιες, το κακάο. Το δουλεύουμε αρκετά και στη συνέχεια το στρώνουμε σε πιατέλα ώστε να έχει το σχήμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τώρα θα φτιάξουμε την σαντιγί μας. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει όσο γλυκιά θέλουμε η σαντιγί. Βάζουμε την σαντιγί σε κορνέ για ροζέτες ή άλλο λεπτό σχήμα (όχι για γραμμές) και γεμίζουμε την επιφάνεια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο και πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με την πράσινη τρούφα και βάζουμε τα smarties σαν χριστουγεννιάτικες μπάλες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάνουμε τον στολισμό λίγο πριν σερβίρουμε το γλυκό μας γιατί τα smarties άμα μείνουν στο ψυγείο βγάζουν χρώμα.