3 κιλά αρνάκι κομμένο σε μερίδες
10 δόντια σκόρδο
Θρούμπι
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι
1 φλ. τ. τσ φυτίνη
1 φλ. τ. τσ. ελαιόλαδο
1 π. τ. ν. κρασί άσπρο ξηρό
1.5 – 2 κιλά γιαούρτι στραγγιστό
10 αβγά
Σουσάμι (προαιρετικά)
Πλένετε καλά το κρέας και με ένα μαχαίρι τρυπάτε την σάρκα και βάζετε μισό δόντι σκόρδου στην κάθε αλατοπιπερωμένη τρύπα. Τα υπόλοιπα σκόρδα τα κόβετε στην μέση και τα σκορπάτε στο ταψί σας ανάμεσα από τα κομμάτια του κρέατος. Αλατοπιπερώνετε γενναία το κρέας και από πάνω ρίχνετε και το θρούμπι. Προσθέτετε την φυτίνη, το λάδι και το κρασί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2.5 – 3 ώρες ανάλογα με τον φούρνο και ΟΧΙ στον αέρα! Πρέπει να μείνει με την σάλτσα του και να τραγανιστεί η επιφάνεια του κρέατος.
Όταν είναι έτοιμο, βάζετε το γιαούρτι σε μια λεκάνη. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και αλατοπιπερώνετε καλά. Προσθέτετε τα αβγά στο γιαούρτι και με το σύρμα ή ένα πιρούνι ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από το κρέας, να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του. Ξαναβάζετε στον φούρνο και το αφήνετε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του (εδώ αν έχετε ΑΕΡΑ μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε). Προαιρετικά αν θέλετε προσθέτετε πάνω από το γιαούρτι το σουσάμι πριν το βάλετε στο φούρνο. Σβήνετε τον φούρνο σας και αφήνετε το φαγητό να “ξεκουραστεί” για 15 λεπτά περίπου. Με μια σπάτουλα σερβίρετε κάθε κομμάτι κρέατος με το “καπέλο” από γιαούρτι και με ένα κουτάλι περιχύνετε από πάνω λίγη από την σαλτσούλα του!!! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
Σημείωση: Η συνταγή προέρχεται από τον Πόντο αλλά την κάνουν και στην Μακεδονία και Ήπειρο… Σημασία έχει ότι η γεύση είναι στο τέλος θεϊκή!!!
Την συνταγή αυτή μας έδωσε ο συγγραφέας Κώστας Καρακάσης τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.
Για να διαβάσετε για τον συγγραφέα κάντε κλικ εδώ.