2 1/2 κιλά χοιρινή πανσέτα χωρίς κόκαλο ανοιγμένη σε μια μεγάλη λεπτή φέτα (μόνο ο χασάπης σας μπορεί να βοηθήσει εδώ)
100 γρ. βούτυρο
300 γρ. μπέικον
300 γρ. τυρί φέτα σκληρή και όχι πολύ αλμυρή
1 ματσάκι μαϊντανό
Λιαστή ντομάτα ή κόκκινη πιπεριά Φλώρινης κονσέρβα ανάλογα τι σας αρέσει
Θυμάρι, ματσουράνα σε κλαδάκια
Αλάτι, πιπέρι
Τι λέτε για χοιρινή πανσέτα, γεμιστή, εύκολη, γιορτινή;
Αλατοπιπερώνετε τη πανσέτα και αραδιάζετε σε στρώσεις τα υλικά της γέμισης. Αρχίστε με το μπέικον, τη φέτα, το μαϊντανό και τη τομάτα ή τη πιπεριά. Τυλίξτε σε ρολό και δέστε το με σπάγκο. Βουτυρώστε και τυλίξτε το ρολό σε λαδόκολλα και σε αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο φούρνο (200 βαθμούς) για 2,5 ώρες (εμπειρικά: όσα κιλά είναι η πανσέτα, τόση ώρα θέλει για να ψηθεί). Όταν κρυώσει το ρολό κόψτε σε φέτες και απολαύστε και γεύση και χρώμα.
Συνοδέψτε με μια γαρνιτούρα – σάλτσα με χοντροκομμένα φρέσκα μανιτάρια σοταρισμένα σε λίγο βούτυρο και σβησμένα με ένα ποτήρι κονιάκ και η σάλτσα δεμένη με αλευρολέμονο ή με κρέμα γάλακτος. Στολίστε τη πιατέλα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλά Χριστούγεννα.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Βιβή Καλαϊτζάκη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ! Μάθετε για την ταβέρνα της Βιβής «Βεγγέρα», κάνοντας κλικ εδώ!