1 1/2 κιλό μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο
6 μελιτζάνες φλάσκες
4 ώριμες ντομάτες
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 λίτρο γάλα
100γρ. αλεύρι
1 χούφτα κασέρι τυρί
1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 μάτσο μαϊντανό
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
3 σπυράκια μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Βάζουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στο μάτι της κουζίνας μας. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες μας και τις τοποθετούμε πάνω στο αλουμινόχαρτο 5 με 7 λεπτά, γυρίζοντας τις από όλες τις πλευρές να ψηθούν. Με ένα κουτάλι βγάζουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας, τις τοποθετούμε όλες στο μπλέντερ με 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο και τις κάνουμε αλοιφή. Σε ένα σκεύος βράζουμε το γάλα μας. Όταν φθάσει σε σημείο βρασμού, ρίχνουμε το αλεύρι (που έχουμε διαλύσει σε μια κούπα νερό) και όταν αρχίζει να γίνεται σαν κρέμα προσθέτουμε την αλοιφή από τις μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και την κουταλιά βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε 10 λεπτά περίπου ο πούρες μας είναι έτοιμος. Ρίχνουμε το κασέρι της αρεσκείας μας στο τέλος ανακατεύοντας καλά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το μοσχαράκι μας να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με παρθένο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το σκορδάκι, το μαϊντανό, τις ντομάτες χοντροκομμένες, το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και τις πιπεριές. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρέας και το βράζουμε μαζί με την σάλτσα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας.
Σερβίρουμε τον πουρέ μελιτζάνας και επάνω ρίχνουμε την σαλτσούλα με το κρέας. Το Χουνκιάρ μπεγεντί (Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας) είναι ένα μυρωδάτο -με έντονη γεύση της καπνιστής μελιτζάνας- φαγητό, πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Δοκιμάστε το!
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!