1 κιλό χοιρινό σε μικρά κομμάτια
5 – 6 περίπου μεγάλες πατάτες (ενδεικτικά)
2 – 3 περίπου κουταλιές σούπας μουστάρδα
2 – 3 λεμόνια στυμμένα (ενδεικτικά)
1/2 κούπα λάδι
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
1 κύβο maggie (προαιρετικά)
– Ρίχνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε.
– Τοποθετούμε τα κομμάτια χοιρινού και τα τσιγαρίζουμε ώσπου να πάρουν λίγο χρώμα. Αν θέλουμε βάζουμε και σκόρδο (εγώ βάζω 1 σκελίδα κομμένη στα δυο και αφαιρώ αργότερα).
– Ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να καλυφτούν, ξαφρίζουμε αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό.
– Όταν μαλακώσουν ανοίγουμε το καπάκι και ανακατεύουμε λίγο ανά διαστήματα. Θέλουμε να είναι αρκετά μαλακά τα κομμάτια και να έχει μείνει νερό περίπου το μισό. (βγάζουμε το σκόρδο)
– Ταυτόχρονα πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες ή κυβάκια. Τις τηγανίζουμε -λίγο, όχι να ξεροψηθούν-, στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζετε όσες θέλετε.
– Ρίχνουμε στο κρέας αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τον κύβο (προαιρετικά).
– Βάζουμε σε μπολ το χυμό λεμονιών (όσα θέλουμε ανάλογα το πόσο ξινό, εγώ βάζω 3) και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε λίγο και περιχύνουμε στο κρέας. Ανακινούμε για να πάει παντού.
– Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακινούμε και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά ακόμα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να αφήσουμε λιγότερο ζουμί και να σερβίρουμε το κρέας με πουρέ.
tip: καμιά φορά όταν ανακατεύω τη μουστάρδα με το λεμόνι προσθέτω και λίγο μέλι!! Δοκιμάστε το ακόμα καλύτερα στα ψητά, δένει πολύ ωραία το ζουμί…
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Κλεοπάτρα Δεσποτάκη και την ευχαριστούμε πολύ.