1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπας σκόνη κακάο
1 κούπα καφέ (ή 1 κούπα νερό και 1 1/2 κουταλάκι νες καφέ)
1 κουταλιά ξύδι λευκό
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιες
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε καλά τον καφέ, το ξύδι, τις βανίλιες και το ελαιόλαδο. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε και το περιεχόμενο του μικρού μπωλ και τα αναμειγνύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 και βάζουμε την σχάρα στη μέση του φούρνου. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε μείγμα μέσα στα φορμάκια του κέικ μας μέχρι τα 2/3 του ύψους τους. Ψήνουμε για 16-18 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν για πέντε λεπτά και στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε (εάν τα φορμάκια μας είναι πολλών χρήσεων) και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τα απολαμβάνουμε μαζί με τους φίλους μας.