Μία χήνα βάρους 4 1/2 κιλών
(Καθαρισμένη και έτοιμη για ψήσιμο. Αφαιρούμε τα συκωτάκια της.)
Υλικά για τη γέμιση:
750γρ. μαλακή γραβιέρα, κομμένη σε κύβους
150γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και χοντροκομμένα
200γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
Αλάτι και μπόλικο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα και για επάλειψη της χήνας
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τη χήνα. Την τσιγαρίζουμε ελαφρά σε λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, χωρίς να ξεχάσουμε να ρίξουμε περισσότερο του συνηθισμένου πιπέρι. και την γεμίζουμε. Ράβουμε τη χήνα και την αλείφουμε με λάδι. Την ψήνουμε επί 3-4 ώρες, είτε στο φούρνο τυλιγμένη σε λαδόκολλα, είτε σε καζάνι σε σιγανή φωτιά όπου ψήνεται με το λάδι της.
Η Χήνα γεμιστή με τυρί είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή από τη Δάφνη στην Αμαλιάδα Ηλείας.
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε ο Λεωνίδας Σ., τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!