1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό
3 κούπες ζάχαρη
4 κουταλιές κακάο ΙΟΝ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με 4 κούπες νερό να βράσει για πέντε λεπτά, και το διατηρούμε ζεστό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μέσα του καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να αλλάξει λίγο χρώμα (όσο πιο πολύ το καβουρδίζουμε, τόσο πιο “βαρύ” γίνεται το γλυκό μας). Προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το καυτό σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, σκεπάζουμε για λίγο με βαμβακερή πετσέτα και στη συνέχεια βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα ή σε φορμάκια πιέζοντας καλά. Ξεφορμάρουμε τον σοκολατένιο χαλβά μας και τον απολαμβάνουμε!