1 ποτήρι καλαμποκέλαιο καλής ποιότητος
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
150γρ. καρύδια τριμμένα
Λίγα κουκουνάρια
Κανέλα για το σερβίρισμα και ξυλάκι κανέλας για το σιρόπι
Τον χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Μετράμε τα υλικά με το ίδιο μέγεθος ποτηριού. Σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε τα 4 ποτήρια νερό και 2 ποτήρια ζάχαρη, το χυμό απ’ το πορτοκάλι, το ξύσμα και το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε το μείγμα για πέντε λεπτά. Βάζουμε το καλαμποκέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε ένα ποτήρι ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Με ξύλινη κουτάλα καβουρντίζουμε τα υλικά, ανακατεύοντάς τα συνεχώς σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαφρύ σιρόπι, ανακατεύοντας το χαλβά και προσέχοντας μη τυχόν και πιτσιλιθούμε γιατί η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Κρατάμε δηλαδή αποστάσεις :))) Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να ξεκολλάει ο χαλβάς απ’ τον πάτο της κατσαρόλας. Ρίχνουμε μέσα στον χαλβά τα τριμμένα καρύδια και κουκουνάρια κι ανακατεύουμε απαλά. Τον αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμος για να τον φορμάρουμε με ένα μπολάκι και να ρίξουμε την κανέλα του και τους ξηρούς καρπούς του γαρνιρίσματος.
Αν θέλουμε να τον φορμάρουμε πιο παραδοσιακά όπως κάνει κι η μητέρα μου, παίρνουμε δύο κουτάλια μεγάλα της σούπας και βάζουμε ανάμεσά τους χαλβά, πατώντας τα κουτάλια αντικριστά και βγάζοντας αυτές τις γεμάτες κουταλιές μέσα σε δίσκο, τη μια δίπλα στην άλλη.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Αλίκη Τίλλη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ! Δείτε το blog της, «Οι συνταγές της Αλίκης», κάνοντας κλικ εδώ!