1 κούπα σιμιγδάλι
1/2 κούπα βούτυρο ή λάδι ή μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
2 κουταλάκια ροδόνερο (προαιρετικά)
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 2 κούπες νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό του λεμονιού, το ξύσμα και το ροδόνερο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει σιρόπι (περίπου 10-15 λεπτά). Κατόπιν το αφήνουμε να χλιάνει.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε -ανακατεύοντας συνεχώς- λίγο λίγο το σιρόπι, να το πάρει όλο. Φορμάρουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά λεμονιού σε ελάχιστα βουτυρωμένο σκεύος και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.