500γρ. Casarecce ή άλλη πάστα
1/2 – 1 κιλό μπρόκολο σε μπουκετάκια
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
3 φέτες μπαγιάτικο ή φρυγανισμένο ψωμί σε χοντρά ψίχουλα
1 λεμόνι, το χυμό του
1/2 κουταλιά μπούκοβο
1 κούπα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά μας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό και όταν βράσει προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Τα βράζουμε για πέντε με οκτώ λεπτά και τα απομακρύνουμε με τρυπητό. Στο νερό που έβραζε το μπρόκολο ρίχνουμε να βράσουν αλ ντέντε και τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Εν τω μεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μέσα του σοτάρουμε τα ψίχουλα του ψωμιού. Απομακρύνουμε και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και του προσθέτουμε το μπούκοβο και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά (προσοχή μη καεί το σκόρδο).
Κρατάμε μία κούπα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά μας και τα σουρώνουμε.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο στην κατσαρόλα με το σκόρδο και ανακατεύουμε προσεκτικά προσθέτοντας λίγο από το νερό που κρατήσαμε μέχρι να δέσουν τα υλικά μας σε μέτρια φωτιά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα ζυμαρικά μας με τα ψίχουλα του ψωμιού πασπαλίζοντας με τον χυμό του λεμονιού και αν θέλουμε λίγο μπούκοβο ακόμη ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή απόλαυση!