Κρέμα γάλακτος (πλήρης λιπαρών)
Παίρνετε ένα βάζο που κλείνει καλά και που χωράει άνετα στην παλάμη σας, ώστε να μπορείτε να το κρατάτε σφικτά. Το γεμίζετε μέχρι την μέση με την κρέμα γάλακτος, το κλείνετε και αρχίζετε να το χτυπάτε όπως το σέικερ όταν φτιάχνουμε φραπέ. Μετά από μερικά λεπτά η κρέμα μας θα γίνει σαντιγί και ακόμα λίγο αργότερα θα διαχωριστεί σε βούτυρο (είναι το κίτρινο) και σε buttermilk. τα ξεχωρίζετε και έτσι πολύ απλά φτιάξατε σπιτικό buttermilk, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές.
Το βούτυρο (το δεύτερο προϊόν της διαδικασίας) το ξεπλένετε-ζυμώνετε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό -ώστε να απαλλαχθεί εντελώς από το buttermilk- του προσθέτετε λίγο αλάτι και το φυλάτε στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε όπου θέλετε (εντός ολίγων ημερών όμως).