1 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
1/2 κιλό καρύδια χοντροαλεσμένα
3 κουταλιές κανέλα
1 κουταλιά γαρύφαλλο
2 κούπες βούτυρο αγνό
1 κούπα ζάχαρη
Ολόκληρα γαρύφαλλα
Υλικά για το σιρόπι:
9 κούπες ζάχαρη
6 κούπες νερό
1/2 κιλό γλυκόζη ή μέλι
Λίγη βανίλια (προαιρετικά) ή 2 φλούδες λεμόνι ή 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι
Χρόνος ψησίματος:
2 ώρες το λιγότερο σε μέτρια θερμοκρασία
Σ’ ένα μπολ, ανακατέψτε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Λιώστε το βούτυρο. Βουτυρώστε ένα ταψί 35 εκ. και στρώστε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Πασπαλίστε λίγο από το μίγμα. Συνεχίστε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το μίγμα, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώστε με 4 φύλλα, όπως αρχίσατε. Κόψτε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και μπήξτε στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο. Περιχύστε τον με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίστε τον με λίγο κρύο νερό. Ψήστε τον στους 150 βαθμούς Κελσίου, να ροδίσει καλά.
Στο μεταξύ, βάλτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράστε τα 10′. Εάν χρησιμοποιήσετε κονιάκ, ρίξτε το στο σιρόπι, όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Περιχύστε τον μπακλαβά εντελώς κρύο με το καυτό σιρόπι. Αφήστε τον να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς. Για να διατηρηθεί τραγανός, μην τον σκεπάσετε και μην τον βάλετε στο ψυγείο. Φτιάξτε τον μπακλαβά μόνο με καρύδια ή μόνο με αμύγδαλα, αν προτιμάτε. Διατηρείται μια εβδομάδα.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Εύη Λεοντίου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!