Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!
Πατάτες
Άγριο φρέσκο σκόρδο
Αλεύρι
Μπέικιν πάουντερ
Ζάχαρη
Μπύρα (παγωμένη)
Σκόρδα
Μπακαλιάρος
Λεμόνι
Ξύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες μας μαζί με αλάτι. Περνάμε τις βρασμένες πατάτες από τον μύλο χειρός. Κόβουμε και περνάμε από το μπλέντερ το άγριο σκόρδο μαζί με μπόλικο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε ο περιεχόμενο του μπλέντερ στη μπασίνα με τις πατάτες. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε, την πράσινη σκορδαλιά μας.
Για το κουρκούτι, σε ένα λεκανάκι βάζουμε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, ζάχαρη, μπύρα και ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτοντας στο τέλος δύο σταγόνες λεμόνι. Θέλουμε να γίνει ένας ομοιογενής χυλός. Ταυτόχρονα βάζουμε στο τηγάνι μας να κάψει το ελαιόλαδο.
Για την δεύτερη σκορδαλιά, σε ένα γουδί βάζουμε σκόρδα, αλάτι και τα χτυπάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε μουλιασμένο σε νερό μπαγιάτικο ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα-ανακάτεμα, προσθέτοντας ξύδι, ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι.
Κόβουμε το μπακαλιάρο μας. Τον περνάμε πρώτα από αλεύρι, μετά από το κουρκούτι και τον ρίχνουμε στο λάδι που καίει. Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια.
Σερβίρουμε σε πιάτο ρηχό μαζί με τις δύο σκορδαλιές μας, την παραδοσιακή και την πράσινη!
Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!