Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η ποσότητα των τριών βασικών υλικών για το αυγολέμονο (Αυγά, Λεμόνι, Κορν Φλάουρ) που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ανάλογη και με την ποσότητα του φαγητού μας, με το πόσο ξινό ή όχι το θέλουμε και με το πόσο πηχτό θέλουμε να είναι το αυγολέμονο. Για παράδειγμα για συνήθως το αυγολέμονο το φτιάχνουμε με 1 αυγό, 1 λεμόνι και 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ. Το κορν φλάουρ το βάζουμε στο αυγολέμονο για να μην μας “κόψει”.
Η τεχνική για το αυγολέμονο είναι η εξής: Σβήνουμε το μάτι που είναι η κατσαρόλα με το φαγητό μας. Σε ένα μπωλ βάζουμε το χυμό του λεμονιού και μέσα του διαλύουμε το κορν φλάουρ. Εάν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να βάλουμε λίγο λεμόνι και πολύ κορν φλάουρ, για να διαλυθεί καλά βάζουμε και ελάχιστο νερό. Εκεί μέσα χτυπάμε πάρα πολύ καλά το αυγό, έτσι ώστε να μην μείνει καθόλου πηχτό, και αφού το φαγητό μας έχει πάψει να κοχλάζει με μία κουτάλα παίρνουμε το ζουμί από το φαγητό και το ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας διαρκώς στο μπωλ με το αυγολέμονο. Όταν αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος από το ζουμί του φαγητού μας, ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε προσεκτικά έτσι ώστε να πάει παντού. Ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μία βράση. Το αυγολέμονο μας είναι έτοιμο!
Το κλασικό αυγολέμονο γίνεται χωρίς κορν φλάουρ και η τεχνική είναι η ίδια μόνο που θέλει πολύ προσοχή στην πολύ αργή ανάμιξη του καυτού ζωμού στο μπωλ με το αυγολέμονο και στην αργή ανάμιξη του αυγολέμονου με το φαγητό. Σε κάποιους αρέσει να χτυπούν ξεχωριστά το ασπράδι των αυγών από τους κρόκους και να τα αναμιγνύουν στο τέλος, όμως αυτό πρώτον δημιουργεί έναν άσπρο αφρό μαρέγκας πάνω στο φαγητό και δεύτερον επειδή δεν βράζεις το φαγητό αφού το αυγοκόψεις και βασίζεσαι στην θερμοκρασία που έχει ήδη το φαγητό δεν ψήνεται καλά το αυγολέμονο και μένει μια μυρωδιά αυγού στο φαγητό.
Αυγολέμονο (Τεχνικές μαγειρικής)
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.