1 κιλό αθερίνα
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
(προαιρετικά όποιος θέλει και ντομάτα ψιλοκομμένη)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και τη μαγειρική σόδα (προαιρετικά όποιος θέλει και ντομάτα ψιλοκομμένη). Ρίχνουμε την αθερίνα, το αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένα μείγμα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε όλο το μείγμα το οποίο απλώνει στο τηγάνι και παίρνει το σχήμα πίτας. Όταν τηγανιστεί το σερβίρουμε σε πιατέλα ζεστό.
Η ονομασία του ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Στα Δωδεκάνησα το συναντάμε «γαελόπιτα», στις Κυκλάδες «σφουγγάτο αθερίνας», όμως η πιο συνηθισμένη και ευρύτερα γνωστή ονομασία του, κοινή για όλα τα νησιά του Αιγαίου είναι «αθερινόπιτα».
Την συνταγή μας έστειλε η Eλένη Αλιπράντη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!