1 κούπα σιτάρι
1 κούπα λευκά μέτρια φασόλια
1 κούπα ρεβύθια
1 κούπα ρύζι
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα ζάχαρη
10 αποξηραμένα βερίκοκα
10 αποξηραμένα σύκα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1-2 κουταλάκια κανέλα
1-2 βανίλιες
Υλικά για γαρνιτούρα:
Σπόρους από ρόδι
Ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους
4 αποξηραμένα σύκα
4 αποξηραμένα βερίκοκα
Βράζουμε τα φασόλια και τα ρεβύθια τόσο ώστε να ξεφλουδίζονται (αλλά να κρατάνε λίγο) και τα ξεφλουδίζουμε. Βράζουμε και το σιτάρι. Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα και τα σύκα. Σε ένα μπωλάκι βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα της γαρνιτούρας να μουσκέψουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε δέκα κούπες νερό. Προσθέτουμε το σιτάρι, τα φασόλια, τα ρεβύθια, το ρύζι και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να πάρουν βράση για ένα τέταρτο σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την κανέλα, τις βανίλιες και τα ψιλοκομμένα σύκα και βερίκοκα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά να γίνει μέτρια και φροντίζουμε αν χρειάζεται ο ασουρές λίγο νερό ακόμη να του το προσθέσουμε (θα πρέπει να έχουμε έτοιμο στο βραστήρα καυτό νερό). Ανακατεύουμε τακτικά και μαγειρεύουμε. Όταν ο ασουρές γίνει σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα καπακωμένη για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ στεγνώνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα ψιλοκόβουμε. Σερβίρουμε τον ασουρέ σε μικρά μπωλ και πασπαλίζουμε με το ρόδι, τα σύκα, τα βερίκοκα και τους ξηρούς καρπούς.
Μην παραλείψετε να δείτε και τα:
– Βαρβάρα (Βαρβαρίτσα)
– Πολυσπόρια (πολυσπόρι – πολυσπόροι)