3 φλιτζάνια αλεύρι
1/3 φλιτζανιού γάλα
1/4 φλιτζάνι νερό
60γρ. βούτυρο
3 αυγά
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
2-3 βανίλιες
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
60γρ. βούτυρο
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε καλά τα αυγά και τα αφήνουμε κατά μέρος. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε μέσα του το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και τις βανίλιες. Τα αφήνουμε μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει στους 40-50 βαθμούς. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε επίμονα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Προσθέτουμε και 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπωλ και βάζουμε εκεί τη ζύμη μας για να φουσκώσει. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και με πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Εάν θέλουμε, αφού φουσκώσει η ζύμη μας μπορούμε να την φυλάξουμε σε αυτό το στάδιο στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει όμως να αφήσουμε την ζύμη μας για μισή ώρα εκτός ψυγείου μέχρι να ξεκινήσουμε να την επεξεργαζόμαστε.
Εντωμεταξύ ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Λιώνουμε 60γρ. βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Ανοίγουμε το μπωλ που έχει τη ζύμη μας και με αλευρωμένα χέρια την μαλάσουμε απαλά και την φτιάχνουμε μπάλα. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε πάνω την ζύμη μας και ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη ένα φύλλο περίπου 30 επί 50 εκατοστά. Με ένα πινέλο απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο σε όλη της την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης και της κανέλας. Κόβουμε την ζύμη κάθετα σε έξι ισόπαχες λωρίδες. Στοιβάζουμε τις λωρίδες την μία πάνω στην άλλη και κόβουμε ξανά στα έξι. Πιάνουμε την κάθε εξάδα και την βάζουμε στη φόρμα έτσι ώστε στο πάνω μέρος της να φαίνονται οι φέτες της ζύμης με την ζάχαρη και την κανέλα. Γεμίζουμε με αυτόν τον τρόπο όλη τη φόρμα μας, την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου τρία τέταρτα).
Βάζουμε τη σχάρα στο μέσο του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 175 βαθμούς. Βάζουμε την φόρμα στο φούρνο και ψήνουμε για μισή περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάζουμε το αρτο-ποίημα μας από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα (ή για όσο περισσότερο αντέξουμε). Στη συνέχεια το σερβίρουμε σε πιατέλα έτσι ώστε να συνοδέψει ιδανικά τον καφέ, το τσάι μας ή για τα παιδιά μας το γάλα τους.