2 κιλά κρέας αρνίσιο
1 κιλό ντομάτες ώριμες ή 2 κονκασέ
4 κρεμμύδια ξερά
1 κουταλάκι ζάχαρη
Ξύλο κανέλας
2 – 3 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Υλικά για τον πουρέ:
2 1/2 κιλά πατάτες
3 κουταλιές βούτυρο
1/2 – 1 λίτρο γάλα
Αλάτι, πιπέρι,
Μοσχοκάρυδο
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο έως ότου ροδίσει από όλες τις πλευρές. Κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Μόλις ροδίσουν ελαφρά τα κρεμμύδια ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και βράζουμε το φαγητό. Μισή ώρα αργότερα, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και συνεχίζουμε το βρασμό έως ότου το κρέας μαγειρευτεί εντελώς και μαλακώσει. Όταν γίνει αυτό αφαιρούμε από το φαγητό το ξύλο της κανέλας και τους κόκκους από το μπαχάρι.
Για τον πουρέ, βράζουμε καθαρισμένες τις πατάτες σε μια σκεπασμένη με καπάκι κατσαρόλα, με τόσο νερό ώστε να καλύπτει μέχρι τη μέση περίπου τις πατάτες. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι, και αν αυτό τρυπάει με άνεση την πατάτα τότε αυτή είναι βρασμένη. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα δυνατό πιρούνι τις πατάτες προσθέτοντας το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, και σιγά σιγά όσο γάλα χρειαστεί, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε ο πουρές να γίνει αφράτος και απαλός.