1 αρνάκι περίπου 8-9 κιλά
1 συκωταριά
1 κιλό διάφορα σκληρά κίτρινα τυριά
250γρ. ρύζι
100γρ. σιτάρι
2 αυγά
2 χοντρά κομμάτια ψωμί με κόρα
Ξύλο κανέλας
Μπαχάρι άκοπο
Κουκουνάρια (ψίχα)
Κλαδάκια δεντρολίβανου
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Βούτυρο (προαιρετικά)
Κληματόβεργες (προαιρετικά)
Βράζουμε το ρύζι και το σιτάρι (να κρατάνε λίγο) και τα σουρώνουμε. Κόβουμε σε κομμάτια τη συκωταριά και την τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Την αφήνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ με μπαχάρια και ένα ξύλο κανέλας και ανακατεύουμε μαζί το ρύζι και το σιτάρι. Κόβουμε τα τυριά σε κύβους. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε καλά τα αυγά με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα αυγά, το κουκουνάρι και τα κίτρινα τυριά στη συκωταριά.
Πλένουμε το αρνί και έτσι όπως είναι ανοιχτό βάζουμε το ένα κομμάτι ψωμί στο πάνω μέρος (στο λαιμό) και το άλλο κομμάτι στο κάτω μέρος (προς την ουρά) πιέζοντάς τα εκεί να μην μπορεί να μας φύγει η γέμιση. Τώρα βάζουμε μέσα τη γέμιση και ράβουμε την κοιλιά του αρνιού να κλείσει καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε στο ταψί τις κληματόβεργες και βάζουμε πάνω τους το αρνάκι. Γύρω γύρω βάζουμε κλωναράκια δεντρολίβανου και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 5-6 ώρες. Καλό Πάσχα!