1/2 κιλό ρεβύθια βρασμένα και στραγγισμένα
1/2 κιλό μαύρα ή κόκκινα φασόλια (red kidney beans)
1/2 κούπα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά μέτρια κομμένη
1/2 κούπα λιαστές ντομάτες χοντροκομμένες
250γρ. ντοματάκια μικρά
1/3 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 κούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
1/3 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές μηλόξυδο
Αλάτι, πιπέρι
Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Τυρί φέτα (προαιρετικά)
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε μαζί τα ρεβύθια, τα κόκκινα φασόλια, το κρεμμύδι, την πιπεριά, τις λιαστές ντομάτες, τα ντοματάκια κομμένα στα 2 ή στα 4 και όλα τα μυρωδικά. Στο μπλέντερ χτυπάμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μηλόξυδο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με αυτό το ντρέσινγκ τα υλικά του μπωλ και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε την σαλάτα μας στο ψυγείο για ώρες ή ακόμη καλύτερα, για όλη τη νύχτα. Πριν σερβίρουμε εάν θέλουμε προσθέτουμε κυβάκια φέτας. Αυτή η σαλάτα αποτελεί ένα υπέροχο, χορτοφαγικό, υγιεινό γεύμα ή δείπνο, γέμιση για σάντουιτς και αραβικές πίτες, ένα ελαφρύ κολατσιό στο γραφείο ή και την απαραίτητη σαλάτα του μπουφέ σας. Καλή όρεξη!