400γρ. σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
300γρ. μπέικον
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
15 φέτες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους
6 αυγά
1 1/2 κούπα γάλα πλήρες
3 κούπες τριμμένο τυρί τσένταρ ή άλλο αλμυρό τυρί
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Λίγο βούτυρο
Μια συνταγή της επόμενης ημέρας.
Κόβουμε σε κομματάκια το μπέικον. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το μπέικον να σωταριστεί και να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο και τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά όταν το σπανάκι μαραθεί. Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει. Εν τω μεταξύ σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά τα αυγά και τους προσθέτουμε αλάτι (αυξάνουμε ή μειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί μας), πιπέρι και το γάλα ανακατεύοντας καλά. Σε μια μεγάλη πλαστική τσάντα με ζιπ λοκ (που κλείνει σαν φερμουάρ) βάζουμε τη μισή ποσότητα του ψωμιού, τη μισή ποσότητα του τυριού και τη μισή ποσότητα του μείγματος με το σπανάκι. Βάζουμε και την υπόλοιπη ποσότητα του ψωμιού και από πάνω του όλο το μείγμα του αυγού. Κλείνουμε με το ζιπ την σακούλα και με τα χέρια μας με απαλές κινήσεις προσπαθούμε να βρέξει όλο το ψωμί το μείγμα του αυγού και να ανακατευτεί το περιεχόμενο της σακούλας. Στη συνέχεια ανοίγουμε και προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα του σπανακιού και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του ανακατέματος. Κλείνουμε τη σακούλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για την επόμενη μέρα. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα με σούστα (περίπου 20 εκατοστών) και βάζουμε μέσα του το περιεχόμενο της σακούλας τροφίμων. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Πασπαλίζουμε το φαγητό μας με την υπόλοιπη ποσότητα του τριμμένου τυριού και ψήνουμε για τρία τέταρτα της ώρας περίπου μέχρι να ροδοψηθεί η αλμυρή τούρτα σπανακιού. Αφήνουμε την αλμυρή τούρτα να σταθεί για πέντε λεπτά πριν την σερβίρουμε.