3 1/2 κούπες κολοκύθα πολτοποιημένη (περίπου 1 κιλό ακαθάριστη ή 800+ γρ. καθαρισμένη)
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα χυμό μήλου
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
1/2 λεμόνι (το χυμό του)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από τον χυμό του λεμονιού. Αφήνουμε το μείγμα μας να βράσει και στη συνέχεια κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά που να διατηρεί τον βρασμό και ανακατεύουμε περιστασιακά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε μικρή ποσότητα από τα μπαχαρικά μας αν κρίνουμε πως χρειάζεται. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Φυλάσσουμε το βούτυρο (άλειμμα) κολοκύθας σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο και το απολαμβάνουμε αλειμμένο σε ψωμί ή σαν υλικό σε διάφορα γλυκά.