2 κιλά πατάτες
2 κούπες γάλα πλήρες
200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κόβουμε σε κυβάκια το βούτυρο και ζεσταίνουμε πολύ καλά το γάλα, φροντίζοντας να διατηρηθεί πολύ ζεστό. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρούς κύβους 3-5 εκατοστών. Τις βάζουμε σε ένα μπωλ με κρύο νερό και τις ξεπλένουμε. Συνεχίζουμε να αλλάζουμε νερό μέχρι να βγει διαυγές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 λίτρα νερό να βράσει. Προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε με ζεστό νερό μέχρι να φύγει η περίσσεια αμύλου. Προσθέτουμε το ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε. Πολτοποιούμε με το ειδικό μηχάνημα τις πατάτες και τους προσθέτουμε λίγο λίγο το πολύ ζεστό γάλα και το βούτυρο διπλώνοντας τον πουρέ με σπάτουλα ώστε να αναμειχθεί καλά. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και διατηρούμε τον αφράτο πουρέ μας ζεστό μέχρι να τον σερβίρουμε.