2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπες ζάχαρη
3/4 κούπας κρύο νερό
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 βανίλιες
3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
7 κρόκους αυγών
8 ασπράδια αυγών
1/2 κουταλάκι κρεμόριο
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Υλικά για το γλάσο:
85γρ. βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού, τις βανίλιες, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κρύο νερό και το ελαιόλαδο. Πλένουμε σχολαστικά τα ποδαράκια του μίξερ. Και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με το κρεμόριο να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα του μεγάλου μπωλ ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μια βαθιά φόρμα κέικ και αδειάζουμε μέσα της το μείγμα. Ψήνουμε για μία περίπου ώρα στους 170 βαθμούς.
Κατόπιν, φτιάχνουμε το γλάσο. Σε σαγανάκι λιώνουμε το βούτυρο και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε προσθέτοντας την άχνη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού μέχρι να γίνουν γλάσο. Περιχύνουμε το ζεστό κέικ με το γλάσο και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει εντελώς το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.