2 κιλά αχλαδάκια
250 γρ. αμύγδαλα
5 λεμόνια
2 πακέτα ζάχαρη
Πλένουμε καλά τα αχλάδια και τα ξεκουκουτσιάζουμε με το ειδικό μηχάνημα. Στύβουμε τα δύο λεμόνια σε μια λεκανίτσα με τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα καθαρισμένα αχλάδια. Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και τα βάζουμε μέσα στη λεκάνη. Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε τα αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζουμε. Με τα άσπρα αμύγδαλα γεμίζουμε το κενό από τα κουκούτσια των αχλαδιών. Σε ένα μπωλ βάζουμε τα αχλάδια και τα σκεπάζουμε με 2 φλιτζάνια ζάχαρη. Τα αφήνουμε να σταθούν μέχρι την επόμενη ημέρα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζουμί που έχουν βγάλει τα αχλάδια και τον χυμό ενός λεμονιού. Τα βράζουμε για πέντε λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αχλάδια. Αφού βράσουμε για ένα τέταρτο περίπου προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι ρίχνοντας μέσα και το χυμό των τελευταίων δύο λεμονιών. Αν μας έχουν περισσέψει αμύγδαλα τα βάζουμε κι αυτά μέσα στο σιρόπι.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Χριστίνα Ν., και την ευχαριστούμε πολύ.