Αμπελόφυλλα
Μια παλιά, δοκιμασμένη μέθοδος για να έχουμε αμπελόφυλλα όλη τη χρονιά, έτσι ώστε να μπορούμε να γευόμαστε συχνά τα ντολμαδάκια μας, είναι αυτή που περιγράφουμε παρακάτω. Τα αμπελόφυλλα που θα έχουμε θα είναι χωρίς συντηρητικά, ευκολομαγείρευτα και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καταψύκτη.
Τα καλύτερα αμπελόφυλλα (τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση) προέρχονται από κλήματα σταφίδας και η καλύτερη περίοδος για να μαζέψουμε αμπελόφυλλα από τα κλήματα είναι ο μήνας Μάιος. Από κάθε κληματόβεργα μαζεύουμε 2 έως 3 φύλλα τα οποία βρίσκονται μετά το τρίτο φύλλο μετρώντας από την άκρη της κληματόβεργας. Προσέχουμε το μέγεθός τους έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ μεγάλο, αλλά ούτε και πολύ μικρό, έτσι ώστε να μπορούμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας. Ξεχωριστά μαζεύουμε κάποια μεγάλα φύλλα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας όταν φτιάξουμε τα ντολμαδάκια μας. Καθώς τα κόβουμε, τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να μπορούν να μεταφερθούν χωρίς να τσακιστούν. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις μαζέψουμε τα αμπελόφυλλα είναι με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Κατόπιν περνάμε κλωστή στη βελόνα και τρυπώντας κάθε φύλλο εκεί κοντά που πριν ήταν το κοτσάνι του, δημιουργούμε αρμαθιές με αμπελόφυλλα (όπως τα καπνά). Κρεμάμε τις αρμαθιές σε ένα σκιερό και σχετικά δροσερό μέρος και τα αφήνουμε να ξεραθούν. Όταν ξεραθούν ΚΑΛΑ μπορούμε να φυλάξουμε τις αρμαθιές μας μέσα σε πλαστικές σακούλες έτσι ώστε να μην σκονίζονται. Όταν χρειαστούμε τα αμπελόφυλλα, παίρνουμε μια αρμαθιά και την βουτάμε, κρατώντας την από την κλωστή, σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά, μέχρι να πρασινίσουν τα φύλλα. Επειδή όσο τα φύλλα είναι ξερά είναι δύσκολο να τα μετρήσεις καλό θα είναι να μετράμε τα αμπελόφυλλα που βάζουμε σε κάθε αρμαθιά έτσι ώστε να ξέρουμε πόσα αμπελόφυλλα είναι στοιβαγμένα. Για μεγαλύτερη ευκολία φτιάχνουμε αρμαθιές με ίδιο αριθμό φύλλων ανάλογα με της ανάγκες της οικογένειάς μας.
Αυτός ο τρόπος συντήρησης είναι καλός και για να φυλάμε πικρά χόρτα (π.χ. ραδίκια κ.α.) έτσι ώστε να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η διαδικασία είναι η ίδια, αλλά θα πρέπει να τα καθαρίσουμε και να τα πλύνουμε πριν. Επίσης τα χόρτα δεν τα «ζεματάμε» αλλά τα βράζουμε κανονικά σαν να ήταν φρέσκα.
Την συνταγή αυτή μας έδωσε η θεία Ντίνα, και την ευχαριστούμε πολύ.