Τα μυστικά για να διαλέξετε σωστά φοιτητικό σπίτι – Τι πρέπει να προσέξετε;
Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων βγαίνουν και η κόρη ή ο γιος μας θα είναι πλέον φοιτήτρια/φοιτητής αλλά όχι στην πόλη που ζούμε. Παίρνουμε βαθιές ανάσες, σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε την οργάνωση της νέας ζωής του παιδιού μας. Πρώτο μέλημα μας; Μα φυσικά το σπίτι ή πιο σωστά το φοιτητικό σπίτι! Ή όπως λένε τα παιδιά το φοιτητόσπιτο!
Πάνω στο όλο τρέξιμο ίσως να μην μπορείτε να σκεφτείτε όλες τις λεπτομέρειες που όμως θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα του παιδιού σας. Γι’ αυτό είμαστε εμείς. Δείτε τα tips για την επιλογή του νέου σπιτιού τα οποία είναι απόσταγμα εμπειριών-λαθών τόσο δικών μας όσο και γνωστών και φίλων μας.
1. Να δώσετε πολύ προσοχή στην τοποθεσία (κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κοντά στην σχολή, κοντά στην πόλη κλπ). Θα πρέπει να γίνει η επιλογή του σπιτιού λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πού βρίσκεται η σχολή. Εάν η σχολή είναι έξω από την πόλη ή μέσα στην πόλη. Αν είναι μέσα στην πόλη είναι καλό να βρίσκεται κοντά στη σχολή. Εάν όμως είναι έξω από την πόλη η σχολή του θα πρέπει να πέσει σκέψη για το που είναι καλύτερα να μένει το παιδί σας. Η αγορά, τα στέκια που συχνάζουν οι παρέες, κτλ. ίσως απαιτούν πολλά εισιτήρια και πολυδάπανες επιστροφές με ταξί.
Καλό είναι το φοιτητικό σπίτι να βρίσκεται σε γειτονιά που μένουν κι άλλοι φοιτητές και να είναι κοντά σε συγκοινωνία και σούπερ μάρκετ. Να είναι ευάερο, ευήλιο, λειτουργικό και να έχει βολική διαρρύθμιση και χώρους. Σε καμία περίπτωση μην νοικιάσετε σπίτι που βρίσκεται πάνω από -ή απέναντι από- καφετέρια ή μπαρ, τόσο γιατί η φασαρία είναι μεγάλη, όσο και για πολλούς άλλους ευνόητους λόγους.
2. Καινούργιο ή παλιό; Το καινούργιο συνήθως είναι πιο ακριβό από το παλιό, το παλιό συνήθως εκτός από πιο φθηνό είναι και πιο μεγάλο. Επίσης να σημειώσουμε ότι στα παλιά σπίτια υπάρχουν φθορές που οδηγούν στην ανάγκη τακτικής συντήρησης και μερεμετιών που καθιστούν τα εργαλεία απαραίτητα. Σημειώνουμε ότι στην τιμή παίζει ρόλο και το εάν το σπίτι είναι φρεσκοβαμμένο ή όχι.
3. Συγκατοίκηση ή όχι; Εάν γνωρίζετε ότι ο κολλητός ή η κολλητή του παιδιού σας έχει περάσει στην ίδια πόλη συνήθως η συγκατοίκηση είναι μονόδρομος. Και ο μονόδρομος έχει λιγότερους κινδύνους συνήθως. Όμως σε άγνωστη πόλη με άγνωστο συγκάτοικο είναι ρουλέτα. Και στη ρουλέτα, μερικές φορές κερδίζεις, συνήθως όμως χάνεις.
4. Δείτε την περιοχή όπου θέλετε να νοικιάσετε διαμέρισμα και το πρωί και το βράδυ, και σίγουρα καθημερινή ημέρα. Τα σαββατοκύριακα βολεύουν πολύ αλλά η εικόνα της γειτονιάς φαίνεται την καθημερινή και όχι το σαββατοκύριακο. Οι διαφορές πολλές φορές είναι αμέτρητες και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο!
5. Να ρωτήσετε για το ύψος των κοινοχρήστων τα οποία είναι ένα από τα πάγια μηνιαία έξοδα. Πολλές φορές τυχαίνει τα κοινόχρηστα να είναι υψηλά (έως αδικαιολόγητα υψηλά) και αυτό τεχνηέντως αποκρύπτεται από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Έτσι όπως μπαίνετε στην πολυκατοικία, ρίξτε και μια ματιά στα τοιχοκολλημένα κοινόχρηστα να δείτε τι παίζει.
6. Κάποιες πόλεις είναι φιλικές για τα ποδήλατα. Αν είναι μία από αυτές εκείνη που πέρασε το παιδί σας, ίσως η αγορά ενός ποδηλάτου διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις του και σας γλυτώσει και από τα έξοδα των εισιτηρίων.
7. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες του χώρου που πρόκειται να νοικιάσετε. Κατ’ αρχήν δείτε τον ημέρα. Έτσι αυτόματα θα διαπιστώσετε εάν το διαμέρισμα είναι φωτεινό ή όχι. Ελέγξτε τα ανοίγματα στις πόρτες, στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα εάν κλείνουν καλά. Παλιά κουφώματα σημαίνουν απώλειες στην θέρμανση. Τσεκάρετε τι υπάρχει ήδη εγκατεστημένο για την θέρμανση του χώρου καθώς και για την ύπαρξη θερμοσίφωνα ηλιακού ή μη. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σημαίνει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος για ζεστό νερό. Μην παραλείψετε να ελέγξετε εάν στον ηλεκτρικό πίνακα υπάρχει εγκατεστημένο ρελέ ασφαλείας. Εάν δεν υπάρχει και αποφασίσετε να νοικιάσετε το διαμέρισμα, η εγκατάσταση ενός ρελέ θα πρέπει να είναι η πρώτη σας δουλειά. Επίσης κάνετε έναν έλεγχο στην υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού (να δουλεύουν καλά οι βρύσες, το καζανάκι καθώς και οι αποχετεύσεις σε νιπτήρα λεκάνη και νεροχύτη). Συνήθως η βρύση του ζεστού νερού έχει προβλήματα.
8. Καλό είναι να έχει η οικογένεια ένα (τουλάχιστον) κλειδί ώστε αν κλειδωθεί το παιδί απ’ έξω να μπορεί να του το στείλει με το ΚΤΕΛ (ο κλειδαράς ζητά πολύ περισσότερα). Ναι το ΚΤΕΛ θα χρειαστεί ώρες για να φτάσει το κλειδί και αυτό την νύχτα είναι δύσκολο. Όμως είναι και αυτό μια λύση.
Φοιτητικό σπίτι – Εξοπλισμός
Το φοιτητικό σπίτι νοικιάστηκε και τώρα ήρθε η ώρα να το εξοπλίσουμε! Να αγοράσουμε τα απαραίτητα δηλαδή για την φοιτητική ζωή εντός οικίας.
Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε φτιάχνοντας ένα σχέδιο του σπιτιού, που θα το έχουμε πάντα μαζί μας στις αγορές. Στο σκαρίφημα αυτό, που μπορεί να είναι ίσως ξεχωριστό για κάθε δωμάτιο, θα έχει όλες τις διαστάσεις που θα μας χρειαστούν. Δηλαδή το μήκος και το ύψος του κάθε τοίχου και της κάθε πόρτας, τυχόν κολώνες, εσοχές ή εξοχές που υπάρχουν, το μήκος και το ύψος κάθε παραθύρου, το ύψος που θα πρέπει να έχουν οι κουρτίνες, κλπ. Αυτό το σκαρίφημα θα μας φανεί πολύ χρήσιμο στην αγορά των επίπλων μιας και πολλές φορές το μάτι ξεγελιέται και διάφορες λεπτομέρειες (εσοχές, ή δοκάρια) δεν εντυπώνονται.
Σαν γονείς ας αφήσουμε τον πρώτο λόγο στον νεαρό φοιτητή να επιλέξει σύμφωνα με το γούστο του τα μικρά και μεγάλα που θα χρειαστούν. Δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε περιττά έξοδα. Χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή στην ποιότητα έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να αγοραστεί κάτι ξανά μέσα σε λίγους μήνες. Καλό θα ήταν το φοιτητικό σπίτι να μην παραγεμίσει με έπιπλα και να υπάρχει άνεση χώρου που να επιτρέπει αλλαγές στην τοποθέτηση των επίπλων εάν χρειαστεί.
Άλλωστε το φοιτητικό σπίτι και γενικότερα η φοιτητική ζωή είναι συνώνυμα της λιτότητας και της ευελιξίας.
Αυτό που 100% θα σας χρειαστεί -δεν έχει να κάνει άμεσα με το σπίτι αλλά έχει να κάνει με την καθημερινότητα της φοιτήτριας ή του φοιτητή μας- είναι ένας κοινός λογαριασμός Ταμιευτηρίου με χρεωστική κάρτα αναλήψεων και e-banking. Τόσο η κάρτα όσο και η δυνατότητα διαχείρισης του από το internet θα σας λύσουν τα χέρια!
Αφού σας δώσουμε τις θερμότερες ευχές μας για καλή πρόοδο και γεμάτη όμορφες εμπειρίες φοιτητική ζωή, σας προτρέπουμε να διαβάσετε παρακάτω. Εκεί θα δείτε αναλυτικά ποιος πρέπει να είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός κάθε δωματίου ή τομέα του φοιτητικού σπιτιού.
Φοιτητική κουζίνα
Η κουζίνα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία ενός σπιτιού. Ακόμα και αν η νεαρή φοιτήτρια ή ο νεαρός φοιτητής μας δεν ξέρουν να βράζουν ούτε ένα αυγό, έφτασε η στιγμή να μάθουν! Ειδικά αν θέλουμε να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό μας σε λογικά επίπεδα, η “εκμετάλλευση” της κουζίνας αποτελεί μονόδρομο!
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά να δούμε τι θα χρειαστούμε:
Συσκευές για την φοιτητική κουζίνα:
Ψυγείο. Ακόμα και τίποτα άλλο να μην αγοράσετε, ένα ψυγείο θα πρέπει να υπάρχει στο φοιτητικό σπίτι με όσο γίνεται μεγαλύτερη κατάψυξη, για ευνόητους λόγους.
Κουζινάκι με φουρνάκι. Να προσέξετε να κλείνει όσο καλύτερα η πόρτα στο φουρνάκι, και όταν κλείνει να είναι σταθερό. Αναζητήστε τα watt της συσκευής γιατί δυστυχώς πολλά φουρνάκια της αγοράς αργούν απελπιστικά να ζεστάνουν, πόσο μάλλον να βράσουν ή να μαγειρέψουν.
Μάτι κουζίνας ή Τεπανγιάκι ή Ρομπότ. Αποτελούν μια εναλλακτική λύση αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε κουζινάκι με φουρνάκι.
Βραστήρας. Είναι απαραίτητος για να βράζει γρήγορα το νερό είτε για μακαρονάδες είτε ακόμη και για άλλες χρήσεις νοικοκυριού και καθαριότητας, μιας και μας παρέχει καυτό νερό στη στιγμή!
Τοστιέρα. Το πιο εύκολο και διαδεδομένο φοιτητικό φαγητό! Τοστάκια!!!
Μούλτι. Δεν χρειάζεται συστάσεις… λύνει τα χέρια του κάθε μάγειρα ανεξαρτήτως εμπειρίας και ικανοτήτων.
Σκεύη για την φοιτητική κουζίνα:
Κατσαρόλα
Γαλατιέρα
Μπρίκι
Τηγάνι
Σουρωτήρι μικρό και μεγάλο (για ροφήματα και για μακαρόνια)
Εργαλεία της φοιτητικής κουζίνας μας:
Σέικερ
Λεμονοστύφτης (ένας χειροκίνητος είναι μια χαρά)
Κουτάλια – Πιρούνια – Μαχαίρια (να μην ξεχάσουμε μικρά κουταλάκια)
Πιάτα βαθιά και ρηχά
Σαλατιέρα
Μπωλ μικρά και μεγάλα
Μεζούρα κουζίνας (τα γνωστά κουταλάκια βοηθάνε)
Ποτήρια
Κούπες
Τρίφτης τυριού
Αυγοδάρτης
Κανάτα
Κουτάλα, σπάτουλα κτλ
Χωνί
Μπουκάλι για λάδι
Σακούλες μιας χρήσεως για τρόφιμα
Σακούλες για παγάκια
Γάντια μιας χρήσεως (προτιμήστε τα φθηνά, όχι αυτά από λάτεξ)
Έπιπλα και λοιπός εξοπλισμός της φοιτητικής κουζίνας μας:
Τραπέζι
Καρέκλες
Τρόλεϊ για λαχανικά και φρούτα
Καλάθι σκουπιδιών κουζίνας
Πιατοθήκη για το στράγγισμα των πλυμένων πιάτων
Σφουγγάρια, βετέξ, μικροϊνες
Λεκανάκι
Σκούπα, φαράσι, σφουγγαρίστρα, κουβάς
Πετσέτες κουζίνας, πιάστρα
Τραπεζομάντιλο
Ρολόι τοίχου
Συνταγές:
Είσαι φοιτητής ή φοιτήτρια σε άλλη πόλη; Δε ξέρεις να μαγειρεύεις; Μη πελαγώνεις! Στις Συνταγές της Ματιάς θα βρεις εύκολες συνταγές – ή πολύ εύκολες – για να ξεκινήσεις τα πρώτα βήματά σου στη κουζίνα και οικονομικές συνταγές για να μαγειρεύεις χωρίς να ξοδευτείς!
Για να βλέπεις όλες τις νέες Συνταγές πάτησε “Μου αρέσει!”
Φοιτητική κρεβατοκάμαρα
Το πιο σημαντικό δωμάτιο ενός φοιτητικού σπιτιού. Όχι μόνο γιατί εκεί θα ξεκουράζεται το καμάρι μας από τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος (λέμε τώρα) αλλά και γιατί αυτό το δωμάτιο συνήθως εκτελεί χρέη γραφείου, καθιστικού, σαλονιού, κλπ.
Κρεβάτι (διαλέξτε το με προσοχή να είναι γερό και ξεκούραστο. Επίσης αν είναι διπλό ή γίνεται διπλό [με συρταρωτό από κάτω δεύτερο κρεββάτι] θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα μια και όλο και κάποιον θα φιλοξενήσετε.)
Κομοδίνο (συνήθως πωλείται σετάκι με το κρεβάτι, αλλά αν όχι τότε αγοράστε ένα… είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο)
Στρώμα
Σεντόνια, μαξιλαροθήκες (όλα αυτά τα λευκά ήδη δεν είναι απαραίτητο να τα αγοράσετε καινούργια, υπάρχουν ήδη τα δικά του και σίγουρα θα υπάρχουν και επιπλέον στο σπίτι σας. Αν όμως έχετε αποφασίσει να αγοράσετε καινούργια αφήστε τον φοιτητή/φοιτήτρια να επιλέξει το σχέδιο).
Μαξιλάρια
Κουβέρτες (πικέ και χειμωνιάτικες)
Πάπλωμα και Παπλωματοθήκες (θα χρειαστούν σίγουρα αν το φοιτητικό σπίτι βρίσκεται σε περιοχή της Ελλάδας που το χειμώνα κάνει πάρα πολύ κρύο)
Κουρτίνες, κουρτινόξυλα (εάν αυτά απαιτούνται)
Γραφείο (απαραιτήτως βολικό και κατάλληλο για το ύψος του φοιτητή)
Καρέκλα (ισχύουν τα παραπάνω, πρέπει να τα δοκιμάσει ο φοιτητής ώστε να είναι άνετα… θα περάσει πολλές ώρες στο γραφείο και στη καρέκλα του)
Φωτιστικό δωματίου και φωτιστικό γραφείου (ίσως και πορτατίφ για να έχει φως δίπλα στο κρεβάτι του)
Ημερολόγιο τοίχου (μεγάλο με χώρο για μικρές σημειώσεις)
Μίνι βιβλιοθήκη (που να αντέχει το βάρος των επιστημονικών βιβλίων ή εναλλακτικά επιτοίχια ράφια τα οποία όμως δεν χωράνε όσα μια βιβλιοθήκη)
Υπολογιστής με τα περιφερειακά του (ποντίκι, πληκτρολόγιο, οθόνη, κτλ) ή λάπτοπ
Τηλεφωνική σύνδεση – ίντερνετ
Ράφια (όπου χρειάζονται)
Πολύμπριζα (με το απαιτούμενο μήκος καλωδίου)
Χαλί ή χαλάκι
Καθρέφτη
Ξυπνητήρι (δυνατό, δοκιμάστε τον ήχο του πριν το αγοράσετε)
Ραδιόφωνο ή οποιοδήποτε λαλά με ηχεία (άτιμο πράγμα η μοναξιά, ειδικά στην αρχή)
Τηλέφωνο (συσκευή)
Φοιτητικό μπάνιο
Η επονομαζόμενη και Αίθουσα του Θρόνου! Για να δούμε, με τι καλούδια πρέπει να εξοπλίσουμε το μπάνιο του φοιτητικού μας σπιτιού…
Πετσέτες μπάνιου, προσώπου, μικρές, μπουρνούζι
Σφουγγάρι
Λεκανάκι για μικρό-μπουγάδες
Απλώστρα ή σχοινιά και Μανταλάκια
Κουρτίνα μπάνιου
Πατάκι μπάνιου
Καλάθι ή σάκο για άπλυτα
Πιγκάλ και καλαθάκι για σκουπίδια
Πιστολάκι για μαλλιά
Τσατσάρες, Βούρτσα κτλ
Σίδερο και μίνι σιδερώστρα (προαιρετικά, μην κάνουμε και τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη)
Φοιτητική εργαλειοθήκη
Σε ένα σπίτι υπάρχουν πάντα κάποιες μικροφθορές ή συμβαίνουν κάποιες μικροζημιές που μπορούμε εύκολα να τις διορθώσουμε μόνοι μας χωρίς να χρειαστεί να φωνάξουμε (και φυσικά να πληρώσουμε) κάποιον ειδικό. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να στήσουμε από την αρχή ένα φοιτητικό σπίτι όπου όλο και κάποιο έπιπλο θα πρέπει να μονταριστεί, όλο και κάποιο κάδρο να κρεμαστεί ή κάποια βιβλιοθήκη θα πρέπει να συναρμολογηθεί. Και επειδή όπως λέει ο σοφός λαός μας, τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα, για να δούμε τι θα πρέπει να περιέχει η εργαλειοθήκη του φοιτητικού σπιτιού μας.
Σφυρί
Καρφιά
Κατσαβίδια
Ηλεκτρολογικό κατσαβίδι
Πένσα
Κόφτης
Τρυπάνι – δράπανο
Σπάτουλα
Σκάλα ή σκαλάκι
Μπαλαντέζα
* * * * * * * *
Εκτός όμως από τα εργαλεία, στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και τα παρακάτω χρηστικά και πρακτικά αντικείμενα:
Εικόνα (γιατί χωρίς την άνωθεν βοήθεια δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ!)
Φακός
Αναπτήρας
Ρεσώ
Αντικουνουπικό με ταμπλέτες
Ψαλίδι
Ραπτικά
Φοιτητικό φαρμακείο
Αχρείαστο να είναι, αλλά ένα φαρμακείο με μερικά βασικά φάρμακα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Για να ρίξουμε μια ματιά στο περιεχόμενο του…
Depon – Panadol (Αναλγητικό, αντιπυρετικό, παυσίπονο)
Ponstan (αντιφλεγμονώδες)
Mucosolvan (Βλεννοκινητικό)
Lysopaine (Αντιλοιμώδες για το στόμα)
ή Tantum verde
Fenistil (Αντιισταμινικό)
Betadine (Αντισηπτικό)
Imodium instant (Κατά της διάρροιας)
Τραυμαπλάστ
Οινόπνευμα
Βαμβάκι
Χάπια για πόνους περιόδου (εάν είναι φοιτήτρια)
Τα παραπάνω φάρμακα αναφέρονται ενδεικτικά και σωστό είναι να συζητήσετε με τον οικογενειακό γιατρό σας και τον φαρμακοποιό σας πριν προβείτε σε αγορά, ώστε να καλυφθούν εξατομικευμένα οι πιθανές ανάγκες.