Ήρθε η εποχή του χρόνου, τώρα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, που πρέπει να καθαρίσουμε το σπίτι μας. Και ναι, ενήλικοι άνθρωποι είμαστε, δεν χρειάζεται να σας πω εγώ πρώτα να ξεσκονίσετε, μετά να σκουπίσετε, και τέλος να σφουγγαρίσετε το σπιτικό σας. Αυτά τα γνωρίζει λίγο πολύ ο καθένας.
Εγώ ήρθα να σας μιλήσω για κόλπα ζόρικα, για πράγματα που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί πως πρέπει να καθαρίζουμε, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως χρειάζεται. Κάνοντας τα αναμενόμενα λοιπόν και αυτά που θα σας προτείνω να είστε σίγουροι πως το σπίτι σας θα λάμπει από πάστρα!
Σκούπα χειρός
Ναι, το σφουγγαρόπανο ή η σφουγγαρίστρα διαρκώς βουτά μέσα στον κουβά με το καθαριστικό υγρό πατώματος. Η σκούπα όμως; Αυτή δεν είναι που βουτά διαρκώς μέσα στη σκόνη και την βρωμιά των πατωμάτων; Αυτή δεν τα μαζεύει όλα με την βοήθεια του φαρασιού για να τα πετάξουμε στα σκουπίδια; Ε, λοιπόν ήρθε και η δική της σειρά να πλυθεί, γιατί όχι; Nα απολυμανθεί και λίγο με χλωρίνη ή αντιβακτηριδιακό διάλυμα. Και μαζί με αυτήν και το φαράσι.
Τι κάνουμε; Γεμίζουμε τον καθαρισμένο από το σφουγγάρισμα κουβά με χλιαρό νερό, ρίχνουμε και στην αναλογία που γράφει η συσκευασία χλωρίνη ή dettol π.χ. και βάζουμε μέσα σκούπα και φαράσι. Τα αφήνουμε εκεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Πλένουμε άλλη μια τον κουβά σφουγγαρίσματος και τώρα όλα είναι ωραία και καθαρά μέχρι να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Βρύσες
Τόσο η βρύση της κουζίνας μας όσο και οι βρύσες του νιπτήρα και του μπάνιου θέλουν καθαριότητα. Ναι, φαντάζομαι πως δεν το έχετε κάνει ποτέ, και θα σας ομολογήσω πως κι εγώ βλέποντας τι είχε με τα χρόνια μαζευτεί σκέφτηκα: Αλήθεια έπινα νερό από εδώ; ή Γι’ αυτό είχε πέσει η πίεση του νερού στο ντους;
Μην ανησυχείτε, η λύση είναι εύκολη και θα σας χαρίσει αστραφτερές βρύσες!
Θα χρειαστούμε:
Μία ή και περισσότερες σακούλες κατάψυξης
Μαγειρική σόδα
Ξύδι
Λαστιχάκι
Υγρό πιάτων δυνατό (πχ fairy ultra)
Μία παλιά καθαρισμένη καλά οδοντόβουρτσα
Ζεστό νερό (στο τέλος της διαδικασίας)
Τι πρέπει να κάνουμε:
Εάν το ακροστόμιο αφαιρείται τότε το βγάζουμε και το βάζουμε μέσα στη σακούλα. Εάν όχι, “φοράμε την σακούλα στην βρύση και την γεμίζουμε με τα εξής: 2 καλά γεμάτες κουταλιές μαγειρικής σόδας (σκόνη), 4-5 σταγόνες υγρό πιάτων και μπόλικο ξύδι. Θα δείτε ότι αφρίζει, και αυτό πρέπει να κάνει! Οπότε κλείνουμε καλά με λαστιχάκι την σακούλα μας και το αφήνουμε να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα.
Εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο τότε μαζεύουμε κάποιο νερό που θα χρειαστούμε (για να πιούμε ή για να μαγειρέψουμε) και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις βρύσες του σπιτιού. Προσωπικά με το ίδιο μείγμα, με ένα σφουγγαράκι κάνω και το σώμα της κάθε βρύσης αφήνοντας το μείγμα να δράσει συγχρόνως.
Όταν περάσει ο χρόνος που είπαμε με την οδοντόβουρτσα τρίβουμε πολύ καλά το εξωτερικό μέρος των βρυσών ώστε να απομακρυνθούν και τα τελευταία υπολείμματα αλάτων και βρωμιάς.
Τέλος ξεπλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό ώστε να απομακρυνθούν εντελώς υπολείμματα σαπουνιού που τυχόν έχουν μείνει. Θα δείτε πως έχουν γίνει θαύματα με λίγο χρόνο και σχεδόν μηδενικά έξοδα! Μπορείτε να το επαναλαμβάνετε όσο συχνά θέλετε, αλλά και κάθε τρίμηνο να το κάνετε μια χαρά θα είναι!
Μαξιλάρια
Ακάρεα, ιδρώτας, λίπος μαζεύονται στα μαξιλάρια μας, Και ενώ σεντόνια και μαξιλαροθήκες αλλάζουμε τακτικότατα, τα μαξιλάρια μας μένουν αμέτοχα αρκούμενα να συσσωρεύουν πάνω τους βρωμίτσες. Τέρμα πια! Υπάρχει τρόπος να τα καθαρίσουμε και να τα χαρούμε φρέσκα και υγιεινά!
Πρώτα από όλα ελέγχουμε την ετικέτα τους για να επιβεβαιώσουμε πως μπορούν να πλυθούν. Τα περισσότερα μαξιλάρια ύπνου πλένονται. Συνήθως αυτά που δεν πλένονται είναι τα λεγόμενα μαξιλάρια φιγούρας (σαν αυτά που έχουμε στους καναπέδες μας).
Πρώτα θα πρέπει να δούμε πόσα από τα μαξιλάρια του σπιτιού μας χωράνε μέσα στον κάδο του πλυντηρίου μας. Η σωστή φόρτωση του πλυντηρίου με μαξιλάρια αναγράφεται στο βιβλίο του κατασκευαστή. Επειδή όμως αυτά τα βιβλία των κατασκευαστών -σχεδόν- κανείς δεν τα διαβάζει, μπορώ εν συντομία να σας πω -ναι, εγώ τα διαβάζω και αυτά χαχαχα- πως τα μαξιλάρια μας πρέπει να είναι ζυγισμένα μέσα στον κάδο του πλυντηρίου ώστε να μπορεί να τα πλύνει.
Το ιδανικό είναι 3 ή 4 μαξιλάρια. Όταν είναι τρία τοποθετούμε το ένα στο κάτω μέρος του κάδου, από πάνω παράλληλα το δεύτερο και τέλος πάνω πάνω το τρίτο μαξιλάρι. Έτσι όταν ο κάδος του πλυντηρίου γυρίζει στο πλύσιμο ή στο στύψιμο τα μαξιλάρια ακολουθούν τις κινήσεις του. Εάν χωράει 4 μαξιλάρια τότε βάζετε τα δύο να “κυκλώσουν” τον κάδο και τα άλλα δύο στην μέση. Εάν έχετε να πλύνετε 2 μαξιλάρια και ο κάδος του πλυντηρίου σας είναι μεγαλύτερος τότε τα βάζετε να κυκλώσουν τον κάδο και στην μέση βάζετε κάτι που να έχει βάρος. Όπως πχ μπουρνούζι ή πετσέτες μπάνιου. Φροντίζετε γενικώς τα μαξιλάρια (ή και τα άλλα λευκά που έχετε βάλει) να μην μπορούν να μετακινηθούν από την θέση τους στον κάδο.
Πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.
Θα χρειαστούμε:
Μια μπανιέρα ή μεγάλες λεκάνες για να μουσκέψουμε σε ζεστό νερό τα μαξιλάρια μας. Αυτό το στάδιο δεν είναι εντελώς απαραίτητο σε σχεδόν καινούργια μαξιλάρια αλλά θα βοηθήσει πάρα πολύ να ξεκινήσουν οι λεκέδες να διαλύονται.
1 κούπα απορρυπαντικό ρούχων
1 κούπα απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων
1 κούπα λευκαντικό
1/2 κούπα βόρακα
Τι πρέπει να κάνουμε:
Σε ένα μπωλ διαλύουμε μία κούπα απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων, μία κούπα απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, μία κούπα ενισχυτικό πλύσης ή μια κούπα σπιτικού λευκαντικού και μισή κούπα βόρακα.
Σε μια κατσαρόλα ή άλλο σκεύος βάζουμε άφθονο νερό σχεδόν να βράσει και ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ, ανακατεύοντας τα υλικά μας μέχρι να διαλυθούν καλά.
Μουλιάζουμε τα μαξιλάρια μας στο παραπάνω μείγμα, σε μεγάλη λεκάνη ή στη μπανιέρα, τα βυθίζουμε μέσα του και τα αφήνουμε να μουσκέψουν καλά. Γυρίζουμε τα μαξιλάρια να βεβαιωθούμε πως έχουν βραχεί πολύ καλά και από την άλλη. Περίπου μία ώρα είναι αρκετή.
Τώρα αφήνουμε να στραγγίξουν τα μαξιλάρια και στην συνέχεια τα τοποθετούμε με τον ενδεδειγμένο τρόπο -που είπαμε πιο πάνω- στον κάδο του πλυντηρίου μας.
Ορίζουμε να έχουν έναν πλήρη κύκλο πλυσίματος και εάν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει δεύτερο ή εντατικό ξέβγαλμα.
Τώρα ήρθε η ώρα να στεγνώσουν τα μαξιλάρια μας. Εάν έχετε στεγνωτήριο στεγνώστε τα με αέρα ή στο κατάλληλο πρόγραμμα. Εάν δεν έχετε προτιμήστε τον υγιεινό ελληνικό ήλιο! Ανοίξτε την απλώστρα σας, στερεώστε την να μην πέσει από το αεράκι και απλώστε πάνω της τα μαξιλάρια σας να στεγνώσουν. Ανάλογα με το υλικό τους αυτό θα γίνει σύντομα ή και όχι, και εσείς τα βοηθάτε με το να τα γυρίζετε μια από την μία όψη και μια από την άλλη.
Γενικά το πλύσιμο των μαξιλαριών είναι μια ανοιξιάτικη, καλοκαιρινή ή φθινοπωρινή εργασία μιας και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν το στέγνωμά τους. Αν μπορείτε να τα πλύνετε μία φορά τον χρόνο, τότε προτιμήστε νωρίς το φθινόπωρο έτσι ώστε να φύγει όλος ο ιδρώτας του καλοκαιριού από πάνω τους και να μπουν πεντακάθαρα σε πιο κρύες εποχές!
Βούρτσες και χτένες μαλλιών
Χτενίζουμε τα μαλλιά μας και βγαίνουμε από το σπίτι. Λογικό να ξεχνάμε να καθαρίσουμε τις βούρτσες και τις χτένες μας. Μια μέρα λοιπόν ας ασχοληθούμε με αυτές. Μην τρομάζετε! Φυσικά και δεν θα χρειαστεί ολόκληρη ημέρα! Λίγα λεπτά της ώρας θα χρειαστούν!
Τι κάνουμε;
Πρώτα λοιπόν, με ένα ψαλίδι τραβάμε τις τρίχες (το πιέζουμε κλειστό πάνω στο μαξιλαράκι της βούρτσας) ανάμεσα από τα “δόντια” της βούρτσας ή της χτένας και έτσι είναι πολύ ευκολότερο να φύγουν. Στη συνέχεια γεμίζουμε ένα μεγάλο μπωλ (που να χωρά τις χτένες και βούρτσες μας) με ζεστό νερό και διαλύουμε μέσα του λίγο σαμπουάν (περίπου 2 κουταλιές της σούπας). Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί εντελώς το σαμπουάν μέσα στο νερό. Βουτάμε μέσα τις βούρτσες και χτένες και τις αφήνουμε να μουσκέψουν και να μουλιάσουν για ένα τέταρτο με μισή ώρα. Τρίβουμε τα σημεία που μπορεί να υπάρχει ακόμη κάποια βρωμιά με ένα πανάκι και αυτό ήταν! Είναι όλα πεντακάθαρα! Ξεβγάζουμε με άφθονο νερό και πιέζουμε τις βούρτσες μας να αποβάλουν το νερό που έχει μπει μέσα τους. Την κουνάμε και την τινάζουμε και τέλος τα απλώνουμε όλα πάνω σε μια καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν στον ήλιο!
Οδοντόβουρτσες
Ναι, κι εγώ το έκανα το να αλλάζω οδοντόβουρτσα κάθε λίγο και λιγάκι απλά αγοράζοντας νέα. Όμως υπάρχει τρόπος να καθαρίσουμε δραστικά μια οδοντόβουρτσα και να την κάνουμε… σαν καινούργια!
Σε ένα ποτήρι βυθίζουμε την κεφαλή της οδοντόβουρτσάς μας σε ξύδι από κρασί και την αφήνουμε να μουσκέψει για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ βράζουμε ένα ποτήρι νερό και έχουμε δίπλα του και ένα με παγωμένο νερό. Βγάζουμε την οδοντόβουρτσα από το ξύδι και την βουτάμε στο βραστό νερό για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια στο παγωμένο. Η οδοντόβουρτσά μας είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε!
Οι οδοντόβουρτσες καθαρίζουν σχεδόν ανέξοδα και κάνουμε και καλό στο περιβάλλον!
Εάν είμαστε μακριά από το σπίτι μας και η οδοντόβουρτσά μας έπεσε στο πάτωμα ή λερώθηκε, τότε μπορούμε να βάλουμε ζεστό νερό με διαλυμένο σαπούνι μέσα σε ένα ποτήρι νερό και να την αφήσουμε για λίγα λεπτά μέσα του. Στη συνέχεια ξεπλένουμε και χρησιμοποιούμε.
Βάζουμε σε ένα ποτήρι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων νερό και τον χυμό και φλούδα μισού λεμονιού και το βάζουμε να δουλέψει για 3-5 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά το ποτήρι με τα περιεχόμενά του και περνάμε με ένα πανάκι όλο το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων. Έτοιμος και υγιεινά καθαρός χωρίς λίπη και μυρωδιές!
Η περιοχή κάτω από το στρώμα του κρεβατιού
Δεν εννοώ κάτω από το κρεβάτι, εντάξει εκεί όλοι λίγο πολύ καθαρίζουμε, σας μιλώ για τα κενά που αφήνουν οι σανίδες, γύρω από τον σκελετό του κρεβατιού.
Ε, λοιπόν θα εκπλαγείτε από το πόση σκόνη αλλά και χνούδι μαζεύεται εκεί. Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται συχνό καθάρισμα, αλλά και το ότι καθαρίζει πολύ εύκολα με πανί μικροϊνών.
Πως θα το καθαρίσετε;
Πρώτα από όλα θα πρέπει να μεταφέρετε το στρώμα στην άλλη διάσταση. Έτσι ανοίγει το μισό περίπου μέρος που έχει τις σανίδες. Τις σηκώνετε μία μία ή και όλες μαζί για γρηγορότερα, ξεσκονίζετε την περιοχή με στεγνό πανάκι μικροϊνών και επανατοποθετείτε τις σανίδες. Τραβήξτε το στρώμα έτσι ώστε να ελευθερωθούν οι υπόλοιπες σανίδες και επαναλάβετε τον καθαρισμό. Τέλεια! Τώρα μπορείτε να γυρίσετε το στρώμα στην αρχική του θέση και να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας!
Φωτιστικά και πίσω από τα κάδρα
Μην παραλείπετε να ξεσκονίζετε πίσω από τα κάδρα! Μαζεύουν πολύ σκόνη που αν και με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.
Επίσης τα φωτιστικά των δωματίων, ίσως επειδή βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από το ύψος των ματιών μας συνήθως ξεχνάμε να τα καθαρίζουμε. Όμως, ανάλογα με το υλικό του, το κάθε φωτιστικό θέλει την φροντίδα μας και το ξεσκονισματάκι του. Θα εκπλαγείτε βλέποντας πόσο περισσότερο φωτίζει όταν είναι καθαρό από όταν δεν είναι. Απλίκες, πλαφονιέρες, πορτατίφ λαμπατέρ και αμπαζούρ, πολύφωτα, πολυέλαιοι σποτ και σποτάκια, τίποτα δεν πρέπει να σας ξεφύγει. Έτσι κι αλλιώς θα ξεχώσετε την σκάλα που έχετε κρυμμένη! Ευκαιρία να την χρησιμοποιήσετε σε όλα τα ψηλά!