Ένας εκκεντρικός και πολύ πλούσιος Λόρδος, ο Εδουάρδος Φιλιμπούστερ, αποφασίζει να πάει για να κυνηγήσει τίγρεις στις Ινδίες. Έχοντας κάποιο προαίσθημα ότι θα τον φάει μια πεινασμένη τίγρης, αποφασίζει να γράψει τη διαθήκη του. Κληρονόμοι του οι πάπιες του Χάιντ Παρκ, ο Σύλλογος Πολύτεκνων Ταξιτζήδων και ο καθηγητής και κουρδιστής πιάνου Τιμόθεος Πέπερμιντ. Δύο πράγματα θα σας πω για τον Τιμόθεο Πέπερμιντ: επιλέχτηκε ως κληρονόμος στην τύχη από τον τηλεφωνικό κατάλογο και είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου.
Ο Τιμόθεος είναι ένας φτωχός πλην τίμιος καθηγητής πιάνου. Χρωστάει 14-15 νοίκια στην σπιτονοικοκυρά του, υποφέρει από τον Έλληνα γείτονά του που παίζει μπουζούκι κι ελπίζει ότι θα γράψει μια σονάτα με τίτλο “η σονάτα της υγρασίας” και θα γίνει ζάμπλουτος. Μπορεί βέβαια η επιτυχία της σονάτας να μείνει ένα όνειρο απατηλό, όμως η πρόσκληση που έλαβε από ένα δικηγορικό γραφείο για την ανάγνωση της διαθήκης του Λόρδου Φιλιμπούστερ, δίνει μια διέξοδο στις οικονομικές δυσκολίες του.
Ο Τιμόθεος Πέπερμιντ μαθαίνει ότι είναι κληρονόμος του θησαυρού του Λόρδου. Για να γίνει όμως ο θησαυρός δικός του πρέπει να λύσει μια σειρά από γρίφους. Λύνει τον πρώτο γρίφο με την βοήθεια του Έλληνα γείτονά του και βρίσκεται από την Βρετανία στη Σάμο. Εκεί ψάχνει στα χαλάσματα ενός κάστρου για τον θησαυρό. Ανακαλύπτει μια κρύπτη κι εκεί είναι κρυμμένο ένα σεντούκι με 5 κλειδαριές.
Μ’ αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το ταξίδι του σε όλο τον κόσμο, σ’ ένα κυνήγι θησαυρού ακολουθώντας ίχνη από το ένα κλειδί στο επόμενο. Θα χρειαστεί να λύσει γρίφους, ν’ αντιμετωπίσει δυσκολίες και να κινδυνέψει επανειλημμένα να χάσει τη ζωή του. Στα αστυνομικά μυθιστορήματα πολλές φορές αστειεύομαι ότι ο μπάτλερ σκότωσε το θύμα. Ε, λοιπόν, ο μπάτλερ του Φιλιμπούστερ έχει θυμώσει που δεν του άφησε τίποτα ο Λόρδος και κάνει διαδοχικές απόπειρες να δολοφονήσει τον κληρονόμο του θησαυρού!
Το γνώριμο ύφος και το ιδιαίτερο χιούμορ του Ευγένιου Τριβιζά διαποτίζει κι αυτό το καταπληκτικό του παιδικό βιβλίο. Ωστόσο, ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει και μια δεύτερη ιδιότητα, ίσως λιγότερο γνωστή. Είναι εγκληματολόγος. Αυτό που κάνει τη διαφορά στο «σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές» είναι ότι εκτός απ’ το φανταστικό κυνήγι θησαυρού με πρωταγωνιστή τον Τιμόθεο Πέπερμιντ, υπάρχει κι ένα πραγματικό βραβείο για τους αναγνώστες. Ένα μπουζούκι από χρυσάφι 22 καρατίων και πολύτιμους λίθους, ένα κόσμημα που φιλοτέχνησε η “Χρυσοθήκη Ζολώτα”. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου υπάρχει ένα στοιχείο. Αλλά ο επίδοξος κυνηγός θησαυρού εκτός από γνώσεις, ταλέντο, τεχνική και υπομονή θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταγωνιστεί το μυαλό του εγκληματολόγου Ευγένιου Τριβιζά κι όχι απλά την σπουδαία φαντασία του συγγραφέα.
Είναι ένα βιβλίο που διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους και ιδιαίτερα τους μικρούς που έχουν φλέβα ντετέκτιβ ή που τους αρέσει να λύνουν γρίφους. Μην φανταστείτε όμως ότι πρόκειται για μια απλή σπαζοκεφαλιά. Τα στοιχεία που δίνονται στο κάτω μέρος κάθε σελίδας είναι μέχρι και στα κινέζικα! Προσωπικά πρέπει να ομολογήσω, πως ούτε τα στοιχεία που δόθηκαν στην ελληνική γλώσσα μου ήταν κατανοητά.
Το μυθιστόρημα απευθύνεται σε αναγνώστες από εννέα ετών, κυκλοφόρησε το 1993 από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ την εικονογράφηση του υπογράφει ο Βαγγέλης Ελευθερίου.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Ένας εκκεντρικός κόμης, ένας αμύθητος θησαυρός, ένας μνησίκακος μπάτλερ, μια πεινασμένη τίγρη, πέντε χρυσά κλειδιά, μια απροσδόκητη κληρονομιά και ένα θανάσιμο μυστικό συνθέτουν τη συναρπαστική αυτή περιπέτεια ενός κουρδιστή πιάνων που προσπαθεί να ανακαλύψει πέντε χαμένα κλειδιά, σκόρπια στα πέρατα του κόσμου.
Οι σελίδες του βιβλίου, όμως, δεν κρύβουν μόνο ένα μυθιστόρημα αλλά κι ένα μυστικό. Στο μυθιστόρημα, ο χρυσοθήρας αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει έναν απόρρητο κώδικα που θα τον οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός αληθινού θησαυρού: ο θησαυρός είναι ένα χρυσό μπουζούκι με πολύτιμα πετράδια που έχει φιλοτεχνήσει η χρυσοθήκη Ζολώτα.