Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδόσεις Κέδρος, 2016
Σελ. 547
1979. Επτά μέλη του πυρήνα «Φραντσέσκο Λαρούσο» των Ερυθρών Ταξιαρχιών συμμετείχαν στην επιχείρηση απαγωγής του βιομήχανου Τζανιέρο Ντε Σάντις, που έγινε στο Μιλάνο. Τελικά η επιχείρηση κατέληξε σε μακελειό. Η ομάδα σκότωσε τον Μιλανέζο βιομήχανο και δύο αστυνομικούς της συνοδείας του. Νεκροί ήταν και δύο μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι υπόλοιποι πέντε δεν συνελήφθησαν ποτέ. Υπήρξε ένας κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών.
2007. Ο Νικόλα Μιλάνο έμπορος παλαιών βιβλίων και βοηθός του Γκαμπριέλε Αμπιάτι ή Γκάμπι ιδιωτικού ντεντέκτιβ, αναλαμβάνουν και οι δύο να ανακαλύψουν τον γιο του Μάρκο και της Κιάρα Φοντάνα, Αλεσάντρο. Ο Μάρκο Φοντάνα που πέθανε το 2007, συμμετείχε στον κρυφό πυρήνα των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Κρατούσε κάποιο αρχείο για εκείνα τα χρόνια…
Ο Αλεσάντρο Φοντάνα δούλευε μια πτυχιακή εργασία με θέμα… τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Ο Αλεσάντρο ψάχνοντας το παρελθόν, ίσως κάτι ανακάλυψε και έμαθε πολλά από την παλιά δολοφονία του βιομήχανου Τζανιέρο Ντε Σάντις.
Ένα αστυνομικό βιβλίο, που κυκλοφορεί εκείνες τις ημέρες, «Τα καταραμένα αντίτυπα» του συγγραφέα Ντίνο Μπατάλια, περιέχει εφτά σημειώματα, που απευθύνονται σε εφτά διαφορετικούς ανθρώπους και περιέχουν κάποια παλιά μυστικά. Εφτά μοιραία και καταραμένα αντίτυπα, που ξεθάβουν θανάσιμα μυστικά, από εκείνα τα ταραγμένα μολυβένια χρόνια, της δεκαετίας του ‘70. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με κρυφά νοήματα.
Τι να είχε συμβεί στον Αλεσάντρο; Ποια περίεργη ιστορία; Ζούσε ή ήταν νεκρός; Κάποιοι τον δολοφόνησαν και εξαφάνισαν το πτώμα του; Κι αν κάποιοι τον σκότωσαν, ποιος ήταν ο λόγος; Τι σχέση έχει ένας ιππόκαμπος ζωγραφισμένος σε μια γυναικεία ευαίσθητη περιοχή; Τι σχέση έχει το βιβλίο «Τα καταραμένα αντίτυπα», με την εξαφάνιση του Αλεσάντρο; Ποια ήταν τα κρυφά μέλη της οργάνωσης; Ποιοι προδότες παίξανε βρώμικο παιχνίδι στην επιχείρηση απαγωγής του βιομήχανου Ντε Σάντις; Θα πληρώσουν τελικά οι ένοχοι; Θα μείνει κάποιος ατιμώρητος; Ποιοι συμμετείχαν στις Νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες του 2007;
Οι σκελετοί καμιά φορά πρέπει να μένουν στην ντουλάπα… Δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα από το παρελθόν…
Μια συγκλονιστική αστυνομική περιπέτεια, με ανεπάντεχο τέλος.
Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου κατοικεί. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα «Ο μεγάλος θάνατος του Βοτανικού», «Η απαγωγή του εκδότη», «Η μοναξιά της ασφάλτου» και «Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα». Άλλα έργα του είναι: «Κοπέλα που σε λένε Φίνι», «Κράτα μου το χέρι» και το τετράτομο έργο παιδικής λογοτεχνίας «Κρις Πινόκιο-Νοεμί Αστράκη, Τα παιδιά του χρόνου».
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Όταν ο νεαρός φοιτητής Αλεσάντρο Φοντάνα εξαφανίζεται ξαφνικά από την Μπολόνια, η μητέρα του ζητάει τη βοήθεια του Γκαμπριέλε Αμπιάτι, παλιού της γνωστού και ερασιτέχνη ντετέκτιβ. Ο Γκαμπριέλε με τη βοήθεια του φίλου του, Νικόλα Μιλάνο, αναζητούν την τύχη του νεαρού σε μια σκοτεινή κι εχθρική Ιταλία, μέχρι που ένας γνωστός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας εκδίδει το τελευταίο του μυθιστόρημα. Το βιβλίο θα κινητοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό αντιδράσεων αφού φαίνεται να ξεθάβει θανάσιμα μυστικά, καλά κρυμμένα μέχρι τότε, μιας τρομοκρατικής ομάδας που έδρασε στο Μιλάνο τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’70, και να σχετίζεται άμεσα με την εξαφάνιση του Αλεσάντρο.
Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών είναι μια καταβύθιση στα μολυβένια χρόνια, με τις πολιτικές ανακατατάξεις, τα κλασικά αυτοκίνητα, τα μικρά μουσικά γκρουπ προγκρέσιβ, την αμφισβήτηση, αλλά κυρίως με τη σκιά των τρομοκρατικών ομάδων…
Η εκδίκηση και το αίμα θα έχουν τον πρώτο λόγο σ’ αυτή τη νέα υπόθεση του Νικόλα Μιλάνο και του Γκαμπριέλε, ηρώων της Χαμένης Βιβλιοθήκης του Δημητρίου Μόστρα.
«Όταν πήγαμε στο Μιλάνο, ήταν μια τρέλα. Μέναμε όπου βρίσκαμε, σε πάρκα, σε σταθμούς, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε κοινόβια, μας φιλοξενούσαν άγνωστοι τύποι που γνωρίζαμε σε πλατείες, σε διαδηλώσεις. Ήταν η εποχή με τις απεργίες, τα συνδικάτα, το ξύλο, τις δολοφονίες, τις βόμβες… Όπως είπε κάποιος, “το πρωί ανάβαμε το ραδιόφωνο, για να μάθουμε ποιον είχαν πυροβολήσει το προηγούμενο βράδυ οι τρομοκρατικές ομάδες”. Τα ταραγμένα χρόνια, Νικόλα. Τα μολυβένια χρόνια».