Άγιος Μαρτίνος ο πάπας Ρώμης. Βίος
Ο Άγιος Μαρτίνος ο Ομολογητής, γνωστός και ως Πάπας Μαρτίνος Α’, ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα του 7ου αιώνα που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης έναντι της αίρεσης των Μονοθελητών.
Γεννημένος στην Τοσκάνη της Ιταλίας γύρω στα 590-600, ο Άγιος Μαρτίνος σπούδασε την εκκλησιαστική παιδεία και εντάχθηκε στον κλήρο της Εκκλησίας της Ρώμης. Ως νεαρός κληρικός, ο Άγιος Μαρτίνος επέδειξε βαθιά κατανόηση της θεολογίας και ισχυρή προσήλωση στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Πάπα Θεόδωρου Α΄ στην Κωνσταντινούπολη πριν εκλεγεί για να τον διαδεχθεί ως Πάπας Ρώμης.
Ως επίσκοπος της Ρώμης, ο Άγιος Μαρτίνος αντιμετώπισε την πρόκληση της αίρεσης των Μονοθελητών, η οποία αμφισβητούσε τη φύση του Χριστού. Η αίρεση ισχυριζόταν ότι ο Ιησούς Χριστός είχε μόνο μία βούληση, σε αντίθεση με την καθιερωμένη πεποίθηση ότι είχε και θεία και ανθρώπινη βούληση. Δυστυχώς μαζί με τους αιρετικούς ήταν και ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος (641-668) και ο Παύλος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (641-654). Ο Πάπας Μαρτίνος Α’ αντιτάχθηκε σθεναρά στην αίρεση αυτή και συγκάλεσε τη Σύνοδο του Λατερανού το 649, η οποία καταδίκασε τον Μονοθελητισμό και επιβεβαίωσε το ορθόδοξο δόγμα της διπλής φύσης του Χριστού.
Όταν ο αυτοκράτορας το έμαθε αυτό, έστειλε έναν στρατιωτικό διοικητή να σκοτώσει τον Πάπα Ρώμης. Καθώς ο διοικητής φοβόταν να δολοφονήσει ο ίδιος τον Πάπα, προσέλαβε κάποιον για να εκτελέσει την πράξη. Ο μισθωμένος δολοφόνος τυφλώθηκε όταν πλησίασε τον Άγιο Μαρτίνο και δεν κατάφερε να τον σκοτώσει. Ο στρατιωτικός διοικητής έφυγε φοβισμένος από τη Ρώμη και σε λίγο καιρό πέθανε στη μάχη.
Ο Άγιος Μαρτίνος κατηγορήθηκε από τους αιρετικούς για μυστική αλληλογραφία με τους εχθρούς της αυτοκρατορίας, τους Σαρακηνούς, και για βλασφημία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Παρά τις αποδείξεις της αθωότητάς του, που προσφέρθηκαν από τον ρωμαϊκό κλήρο και τους λαϊκούς, ο στρατιωτικός διοικητής Θεόδωρος τον συνέλαβε νύχτα και τον μετέφερε στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Νάξο, το 654. Ο Άγιος Μαρτίνος έζησε ένα χρόνο σε αυτό το νησί, όπου υπέφερε πολύ, και τελικά, ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες, την στέρηση τροφής και τα βάσανα από τους δεσμοφύλακες, παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο.
Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και τοποθετήθηκαν στην εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον Μαρτίνο της Τουρ.
Η αίρεση των Μονοθελητών καταδικάστηκε τελικά στην Έκτη Οικουμενική Σύνοδο το 680, δικαιώνοντας τη στάση του Πάπα Μαρτίνου Α’.
Άγιος Μαρτίνος ο πάπας Ρώμης. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Μαρτίνου του πάπα Ρώμης τιμούμε στις 13 Απριλίου.
Ο Άγιος Μαρτίνος ο Ομολογητής τιμάται ως άγιος τόσο στην Ανατολική Ορθόδοξη όσο και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Μαρτίνος ο Ομολογητής τιμάται στις 13 Απριλίου και στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ οι σλαβικές εκκλησίες τον τιμούν στις 14 Απριλίου. Στην Καθολική Εκκλησία, η γιορτή του γιορτάζεται στις 12 Νοεμβρίου, την ημέρα που τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη Ρώμη.
Άγιος Μαρτίνος ο πάπας Ρώμης. Απολυτίκιο
Θείοις δόγμασι της ευσεβείας, υπεστήριξας την Εκκλησίαν, ω Μαρτίνε ιεράρχα Θεόσοφε, τον γαρ Χριστόν διπλούν όντα ταις φύσεσιν, ομολογήσας την πλάνην κατήσχυνας. Πάτερ Όσιε Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.