Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες. Βίος
Ο Άγιος Γαλακτίων και η Αγία Επιστήμη έζησαν περί το 250μΧ όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος. Και οι δυο τους είχαν μεγαλώσει σε ειδωλολατρική οικογένεια. Ζούσαν στην πόλη Έμεσα, σημερινή Χομς στη Συρία, όπου ηγεμόνας ήταν ο Σεκούνδος.
Ο Άγιος Γαλακτίων έγινε Χριστιανός από κάποιο μοναχό που ονομαζόταν Ονούφριος. Ο Ονούφριος παρίστανε τον ζητιάνο και κατηχούσε τους ανθρώπους μυστικά στην πίστη του Χριστού, παρά τις διώξεις που έκαναν οι Ρωμαίοι. Μάλιστα τα χρήματα που του έδιναν στα σπίτια πλουσίων, τα μοίραζε στους φτωχούς.
Όταν η Αγία Επιστήμη δόθηκε σαν σύζυγος στον Άγιο Γαλακτίωνα, βαπτίστηκε και εκείνη Χριστιανή και παντρεύτηκαν.
Μετά τη βάπτιση της, η Επιστήμη είδε ένα όραμα με τρεις ομάδες ανθρώπων σε όμορφα, βασιλικά παλάτια: άνδρες ντυμένοι στα μαύρα, γυναίκες επίσης ντυμένες στα μαύρα και λαμπερές νεαρές γυναίκες.
Της είπαν ότι αυτές αντιπροσώπευαν εκείνους που απαρνήθηκαν τον κόσμο, έγιναν μοναχοί και μοναχές και παρέμειναν παρθένες, και ανταμείφθηκαν με δόξα από τον Θεό για τις επιλογές τους.
Το όραμα αυτό ενέπνευσε το ζευγάρι να αφιερωθεί σε μια ζωή αγνότητας και ασκητισμού. Έτσι λοιπόν, αν και παντρεμένοι, φύλαξαν την παρθενία και ζούσαν ασκητικά σαν μοναχοί.
Αποφάσισαν να μοιράσουν όλα τα πλούτη τους στους φτωχούς και να ζήσουν ως ερημίτες σε μια ερημική τοποθεσία.
Παίρνοντας μαζί τους τον πιστό τους υπηρέτη Ευτόλμιο, ταξίδεψαν για δέκα ημέρες μέχρι να φτάσουν στο όρος Πούμπλιον, κοντά στο όρος Σινά, όπου βρήκαν μια κοινότητα δώδεκα ερημιτών. Οι ερημίτες κράτησαν μαζί τους τον Γαλακτίωνα, αλλά έστειλαν την Επιστήμη σε ένα άλλο μοναστήρι με τέσσερις μοναχές.
Ο Άγιος Γαλακτίων αγκάλιασε μια αυστηρή ασκητική ζωή, ασκώντας ακραία νηστεία και συνεχή προσευχή.
Ήταν τόσο αφοσιωμένος στην αγνότητα που δεν ήθελε καν να κοιτάξει γυναίκες, αρνούμενος ακόμη και να επισκεφθεί την ηλικιωμένη και ενάρετη μητέρα δύο μοναχών, όταν ήταν άρρωστη.
Παρά την απομόνωσή τους, ανακαλύφθηκαν τελικά από τις αρχές.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, επηρεασμένος από εχθρικές αναφορές για τους Χριστιανούς στο όρος Σινά που λάτρευαν τον σταυρωμένο Χριστό, έστειλε στρατιώτες να τους συλλάβουν.
Η Αγία Επιστήμη είδε ένα προφητικό όνειρο που προμήνυε το μαρτύριό τους, στο οποίο αυτή και ο Άγιος Γαλακτίων έλαβαν όμορφα στέφανα.
Λίγο αργότερα, στρατιώτες έφτασαν στο όρος Πούμπλιο και συνέλαβαν τον Γαλακτίωνα και έναν άλλο μοναχό, ενώ οι υπόλοιποι διέφυγαν.
Μαθαίνοντας το γεγονός αυτό, η Επιστήμη εγκατέλειψε το μοναστήρι της και πρόλαβε τον Γαλακτίωνα καθ’ οδόν για τη δίκη του, παρακαλώντας τον να της επιτρέψει να τον ακολουθήσει στα βάσανα και το μαρτύριό του.
Κάποια στιγμή τους συνέλαβε ο άρχοντας Ούρσος και τους ρώτησε εάν είναι Χριστιανοί. Ο Άγιος Γαλακτίων και η Αγία Επιστήμη ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους και ο Ούρσος τους παρέδωσε στο μαρτύριο.
Τόσο ο Γαλακτίων όσο και η Επιστήμη υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια. Ο Γαλακτίων μαστιγώθηκε, ενώ η Επιστήμη ξεγυμνώθηκε και ξυλοκοπήθηκε. Παρά τον πόνο, παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους, δοξάζοντας τον Θεό και αποκηρύσσοντας τους ειδωλολατρικούς θεούς.
Κάποια στιγμή, τα λόγια της Επιστήμης επέσυραν τη θεϊκή τιμωρία, προκαλώντας την τύφλωση όλων των παρευρισκομένων, εκτός από τον κυβερνήτη. Με θαύμα αποκατέστησε την όρασή τους και οδήγησε αρκετούς να ασπαστούν τον χριστιανισμό, αλλά ο κυβερνήτης παρέμεινε αμετανόητος στη σκληρότητά του.
Τους έδειραν δυνατά και έβαλαν λεπτά καλάμια στα νύχια τους. Στη συνέχεια τους έκοψαν με μαχαίρι τις άκρες από τα πόδια τους.
Στο τέλος τους αποκεφάλισαν και έτσι έλαβαν οι μακάριοι τους στεφάνους του μαρτυρίου. Ήταν 5 Νοεμβρίου. Όταν μαρτύρησαν ο Γαλακτίων ήταν τριάντα χρόνων και η Eπιστήμη δεκαέξι.
Ο πιστός τους υπηρέτης Ευτόλμιος, που είχε παραμείνει μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας τους, ανέκτησε με γενναιότητα τα σώματά τους και τους έκανε την κατάλληλη ταφή.
Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Γαλακτίωνα και της Αγίας Επιστήμης τιμούμε στις 5 Νοεμβρίου.
Απολυτίκιο του Αγίου Γαλακτίωνα και της Αγίας Επιστήμης
Tην λαμπράν ξυνωρίδα των μαρτύρων τιμήσωμεν ώσπερ συζυγίαν αρίστην και κλειτήν και θεόφρονα· τον θείον Γαλακτίωνα πιστοί, ομού συν Επιστήμη τη σεμνή. Δι’ ασκήσεως γαρ πόνων αθλητικήν εξήνθησαν φαιδρότητα. Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών πάσιν ιάματα.
Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες. Κοντάκιο
Μαρτύρων Χριστού, τοις δήμοις ηριθμήθητε, αγώσι στερῥοίς, φαιδρώς αγωνισάμενοι, Γαλακτίων ένδοξε, σύν συζύγω σεπτή και συνάθλω σου, Επιστήμη, τώ μόνω Θεώ, πρεσβεύοντες άμφω υπέρ πάντων ημών.
Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες. Οίκος
Τον γενναίον εν Μάρτυσι Γαλακτίωνα, εν ασμάτων ωδαίς ευφημήσωμεν, σύν τη πανευκλεεί συζύγω, τη φερωνύμω Επιστήμη· ούτοι γάρ καθείλον του εχθρού το φρύαγμα, και ειδώλων το άθεον ήλεγξαν, την δε πίστιν Χριστού ανεκήρυξαν. Διό περιφανώς λαβόντες παρ’ αυτού, τους στεφάνους της αφθαρσίας, απαύστως πρεσβεύουσιν υπέρ πάντων ημών.
Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες. Κάθισμα
Ασκήσει λαμπρύνας σου, το οπτικόν της ψυχής, ακτίσιν αθλήσεως, φωταγωγείς τους πιστούς, Γαλακτίων μακάριε· όθεν σου την αγίαν, και φωσφόρον ημέραν, πίστει επιτελούμεν, ευσεβώς σοι βοώντες· Ως έχων παρρησίαν προς Χριστόν, πρέσβευε σωθήναι ημάς.
Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες. Στίχοι
Aσυνδυάστους συζύγους κτείνει ξίφος,
Tην ψυχικήν σύζευξιν ηγαπηκότας.
Tμήθη Eπιστήμη Γαλακτίων τ’ ενί πέμπτη.