Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής. Βίος
Γεννημένος στο Ικόνιο κατά την εποχή του Αυτοκράτορα Αυρηλιανού, ο Άγιος Χαρίτων ξεχώρισε για την ευσέβειά του και την αρετή του.
Η ανατροφή του στο Ικόνιο, μια πόλη με πλούσια χριστιανική ιστορία, έθρεψε την πνευματικότητά του. Η φήμη του για ευσέβεια προσέλκυσε την προσοχή, οδηγώντας στη σύλληψή του από στρατιώτες.
Όταν παρουσιάστηκε στον Ύπατο, ο Άγιος Χαρίτων ομολόγησε την πίστη του και επέκρινε την ειδωλολατρία. Τον έδεσαν τεντωμένο από τα άκρα του, και τον μαστίγωσαν τόσο, που φάνηκαν τα σπλάχνα του. Τον φυλάκισαν ημιθανή και σιδηροδέσμιο.
Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός, απελευθέρωσαν τον Άγιο Χαρίτωνα από την φυλακή. Έζησε ασκητική ζωή κοντά στα Ιεροσόλυμα.
Μέχρι που τον έπιασαν ληστές και τον πήγαν στο σπήλαιο που είχαν για λημέρι. Η θεία δίκη επέτρεψε σε μια έχιδνα να δηλητηριάσει το κρασί τους και οι ληστές πέθαναν όταν το ήπιαν. Με την βοήθεια του Θεού ο Άγιος Χαρίτων βγήκε από τα δεσμά του.
Χρησιμοποιήσε τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει με άτιμο τρόπο οι κλέφτες για φιλανθρωπίες. Και το λημέρι τους το έκανε σπήλαιο ασκητή.
Το παράδειγμα του έφερε εκεί κι άλλους μοναχούς και η Λαύρα έγινε γνωστή ως Φάρος.
Η επιθυμία του για ησυχία τον οδήγησε να μεταβεί σε άλλη σπηλιά. Πάλι μαζεύτηκαν πολλοί μοναχοί και ο Άγιος Χαρίτων ίδρυσε δεύτερο μοναστήρι.
Για τρίτη φορά, ο Άγιος Χαρίτων έφυγε και πήγε να ασκηθεί σε άλλο σπήλαιο, πιο μακριά και απόμερα. Πολλοί Χριστιανοί ήρθαν να μονάσουν και πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν στον Χριστό. Το τρίτο μοναστήρι ονομάστηκε Σουκάς στα Συριακά.
Τελικά, επειδή η ψυχή του ζητούσε την θεία ησυχία και την άσκηση, πήγε σε ένα απόμακρο σπήλαιο στο οποίο είχε πρόσβαση μόνο με μια ξύλινη σκάλα. Εκεί έζησε ασκητική ζωή, πίνοντας νερό από το αγίασμα που ανέβλυσε θαυματουργικά μετά από την προσευχή του.
Άγιος Χαρίτων. Γιορτή
Ο Άγιος Χαρίτων γιορτάζει στις 28 Σεπτεμβρίου.
Απολυτίκιο του Αγίου Χαρίτωνος
Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταις αυγαίς, φωστήρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμω, εγκράτειας τοις πόνοις. Διο των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε.
Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Χαρίτωνος
Ταις των δακρύων σου ροαίς, της ερήμου το άγονον εγεώργησας· και τοις εκ βάθους στεναγμοίς, εις έκατον τους πόνους εκαρποφόρησας· και γέγονας φωστήρ τη οικουμένη, λάμπων τοις θαύμασιν, Χαρίτων Πατήρ ημών όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.