Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Ανεμπόδιστος, Ελπιδοφόρος και Πηγάσιος. Βίος και Μαρτύριο
Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Πηγάσιος και Ανεμπόδιστος κατάγονταν από την Περσία και κρατούσαν υψηλές θέσεις στην αυλή του βασιλιά Σαβωρίου το 330 μ.Χ. . Ήταν ευσεβείς Χριστιανοί και δίδασκαν κρυφά την πίστη στους υπόλοιπους Χριστιανούς, προτρέποντάς τους να αγνοούν τα βασιλικά διατάγματα που ερχόντουσαν σε αντίθεση με την πίστη του Χριστού και να μην φοβούνται τα βασανιστήρια.
Ο βασιλιάς Σαβώριος, μαθαίνοντας για τις δράσεις τους, τους συνέλαβε. Αρχικά, τους ανέκρινε ρωτώντας τους για την καταγωγή και την ασχολία τους, αλλά οι Άγιοι ομολόγησαν αμέσως την πίστη τους στον Χριστό, αποκαλώντας τον «Ποιητήν απάσης της κτίσεως». Ο βασιλιάς Σαβώριος, εξοργισμένος, προσπάθησε να τους πείσει να θυσιάσουν στους ειδωλολατρικούς θεούς.
Ο Άγιος Ανεμπόδιστος αντέκρουσε με θάρρος, υπερασπίζοντας την πίστη του στον τριαδικό Θεό και καταδικάζοντας τα είδωλα ως δαίμονες. Αυτή η απάντηση εξόργισε ακόμα περισσότερο τον βασιλιά, ο οποίος διέταξε να τους βασανίσουν σκληρά.
Μαρτύρια και Θαύματα
Ακολούθησε μια σειρά από βασανιστήρια, στα οποία οι Άγιοι άντεξαν με γενναιότητα και υπομονή, δοξάζοντας τον Θεό:
Ραβδισμός: Παρά τον πόνο, οι Άγιοι υπέμειναν τον ραβδισμό χωρίς να δίνουν σημασία στις πληγές τους. Η υπομονή τους έκανε τον βασιλιά να πέσει λιπόθυμος από την έκπληξη.
Κρέμασμα και Καύση: Κρεμασμένοι και καιόμενοι, οι Άγιοι προσευχήθηκαν στον Χριστό για βοήθεια. Ο Χριστός εμφανίστηκε μπροστά τους, λύνοντας τα δεσμά τους και σβήνοντας τις φλόγες. Έτσι, παρουσιάστηκαν αβλαβείς μπροστά στον βασιλιά, ο οποίος όμως, τυφλωμένος από οργή, τους αποκάλεσε μάγους.
Κρεβάτια με πυρακτωμένο σίδηρο: Δεμένοι σε πυρακτωμένα κρεβάτια, οι Άγιοι έψελναν ύμνους δοξολογίας. Μια ξαφνική βροχή έσβησε τις φλόγες, σώζοντας τους Αγίους.
Καζάνια με βρασμένο μόλυβδο: Ρίχτηκαν σε καζάνια με βρασμένο μόλυβδο, αλλά έμειναν αλώβητοι, ψάλλοντας ύμνους. Ο βασιλιάς, προσπαθώντας να τους βυθίσει ο ίδιος, κάηκε από τον μόλυβδο. Μέσα από αυτό το θαύμα, ο Άγιος Αφθόνιος, ένας υπηρέτης του βασιλιά, πίστεψε στον Χριστό και φώναξε μεγαλοφώνως “μέγας ο Θεός των Χριστιανών”. Στη συνέχεια, ο Άγιος Αφθόνιος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.
Τομάρια βοδιών στη θάλασσα: Ρίχτηκαν στη θάλασσα κλεισμένοι σε τομάρια βοδιών, αλλά βγήκαν αβλαβείς, οδηγώντας τον Ελπιδοφόρο, πρώτο της βασιλικής συγκλήτου, και 7.000 άλλους στην πίστη. Όλοι αυτοί αποκεφαλίστηκαν.
Λάκκος με θηρία: Ρίχτηκαν σε λάκκο με θηρία, αλλά οι Άγγελοι Κυρίου τους προστάτευσαν. Αυτό το θαύμα έκανε την μητέρα του βασιλιά να ασπαστεί τον Χριστιανισμό.
Τελευταία Μαρτύρια
Οργισμένος ο βασιλιάς διέταξε να θανατωθεί η μητέρα του. Εκείνη, με θάρρος, καταράστηκε τον γιο της και προφήτεψε την τιμωρία του. Ο βασιλιάς την άφησε ελεύθερη, αλλά εκείνη επέμεινε να μείνει με τους Αγίους.
Τελικά, οι Άγιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο στην πυρά. Πριν μπουν στην κάμινο, οι Άγιοι προσευχήθηκαν και συγχώρεσαν τους βασανιστές τους, κάνoντάς τους να πιστέψουν στον Χριστό.
28 στρατιώτες, μαζί με την μητέρα του βασιλιά, μπήκαν στην κάμινο μαζί με τους Αγίους, ψάλλοντας ύμνους, και παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Κύριο.
Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Πηγάσιος και Ανεμπόδιστος μαρτύρησαν στις 2 Νοεμβρίου του 330μΧ.
Μετά τον θάνατο των Αγίων, οι Χριστιανοί πήραν τα τίμια λείψανά τους και τα ενταφίασαν με ευλάβεια. Ο τόπος του μαρτυρίου τους γέμισε με ουράνια ευωδία, ενώ χοροί αγγέλων εθεάθησαν να ψέλνουν μαζί με τους Αγίους.
Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Ανεμπόδιστος, Ελπιδοφόρος και Πηγάσιος. Γιορτή
Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Ανεμπόδιστος, Ελπιδοφόρος και Πηγάσιος τιμώνται στις 2 Νοεμβρίου.
Απολυτίκιο των Αγίων Ακινδύνου, Αφθονίου, Ανεμποδίστου, Ελπιδοφόρου και Πηγασίου:
Ακίνδυνον μέλψωμεν, συν Αφθονίω ομού, κλεινόν Ανεμπόδιστον, Ελπιδοφόρον στερρόν, Πηγάσιον ένδοξον ούτοι γαρ ακινδύνως, εξαφθόνου κρατήρας, πηγάζουσι τοις ελπίδι, αρραγεί προσιούσι, χαρίτων ανεμποδίστων, κρήνην θεόβρυτον.