Αγία Λυδία η Φιλιππησία. Βίος
Η Λυδία των Θυατείρων, γνωστή και ως Αγία Λυδία η Φιλιππησία, ήταν μια σημαντική προσωπικότητα της πρώιμης χριστιανικής εκκλησίας και η πρώτη χριστιανή που βαπτίστηκε στην Ευρώπη. Η ζωή της και το ταξίδι της πίστης της είναι στενά συνυφασμένα με τις ιεραποστολικές προσπάθειες του Αποστόλου Παύλου, όπως καταγράφονται στις Πράξεις των Αποστόλων.
Η Αγία Λυδία ήταν πωλητής πορφυρών βαφών και υφασμάτων, ένα επικερδές εμπόριο που συνδεόταν με βασιλείς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ζούσε στα Θυάτειρα, μια πόλη γνωστή για αυτή την εξειδικευμένη βιομηχανία. Κάποια στιγμή μετακόμισε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, πιθανόν για επαγγελματικούς λόγους.
Όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων, ενώ ο Απόστολος Παύλος βρισκόταν στην Τρωάδα, έζησε ένα όραμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο όραμα αυτό είδε έναν άνδρα από τη Μακεδονία να τον παρακαλεί, λέγοντάς του: “Έλα στη Μακεδονία και βοήθησέ μας” (Πράξεις 16:9). Έτσι ξεκίνησε το ιεραποστολικό ταξίδι στη Μακεδονία, συνοδευόμενος από τους συντρόφους του Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά.
Όταν έφτασαν στους Φιλίππους, όπου συνάντησαν τη Λυδία και άλλες γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί για προσευχή δίπλα στο ποτάμι στα περίχωρα της πόλης.
Η Αγία Λυδία, ήδη θεοφοβούμενο άτομο, άκουσε με προσοχή το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Η καρδιά της, η οποία περιγράφεται ως ανοιχτή προς τον Κύριο, αγκάλιασε με προθυμία το μήνυμα του Ευαγγελίου. Αποδέχτηκε τον Μεσσία και πίστεψε στον Χριστό χωρίς δισταγμό. Αυτή η μεταμορφωτική συνάντηση οδήγησε στη βάπτισή της, στο κοντινό ποτάμι. Έτσι, η Λυδία έγινε η πρώτη χριστιανή στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τη διάδοση του χριστιανισμού στην ήπειρο.
Η πίστη της Λυδίας δεν ήταν μόνο προσωπική αλλά και κοινοτική. Η φιλοξενία της προς τον Απόστολο Παύλο και τους συντρόφους του ήταν αξιοσημείωτη, ιδίως μετά την απελευθέρωσή τους από τη φυλακή στους Φιλίππους. Το σπίτι της έγινε τόπος συγκέντρωσης για την εκκολαπτόμενη χριστιανική κοινότητα, καθιστώντας την τήν πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Αυτή η πράξη φιλοξενίας αντανακλά τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Λυδίας για την πνευματική μεταμόρφωση που βίωσε και τη δέσμευσή της να στηρίξει το νεοσύστατο χριστιανικό κίνημα.
Ο Απόστολος Παύλος είχε σε μεγάλη εκτίμηση τους αδελφούς στους Φιλίππους, συμπεριλαμβανομένης της Λυδίας. Στην επιστολή του προς τους Φιλιππησίους, τους θυμόταν με αγάπη ως “αγαπημένους και πολυπόθητους αδελφούς μου, τη χαρά και το στεφάνι μου” (Φιλιππησίους 4:1). Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τον αντίκτυπο του έργου τους.
Η μεταστροφή της Λυδίας και ο ρόλος της στην ίδρυση της Εκκλησίας στους Φιλίππους έχουν σημαντική σημασία για την ιστορία του Χριστιανισμού. Η πίστη και η φιλοξενία της συνέβαλαν στη σταθερή θεμελίωση της πρώιμης χριστιανικής κοινότητας στην Ευρώπη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αγία Λυδία ως Ισαπόστολο, Ισοδύναμη των Αποστόλων, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό της ρόλο στη διάδοση του Ευαγγελίου.
Η κατασκευή ενός βαπτιστηρίου παρόμοιου με τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές στον τόπο της βάπτισής της στους Φιλίππους αποτίει φόρο τιμής στην κληρονομιά της. Ο χώρος αυτός χρησιμεύει ως μαρτυρία για τη μεταμορφωτική δύναμη της πίστης και τον αντίκτυπο μεμονωμένων πιστών, όπως η Λυδία, στη διαμόρφωση της πορείας της Εκκλησίας του Χριστού.
Αγία Λυδία η Φιλιππησία. Γιορτή
Τη μνήμη της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας τιμούμε στις 20 Μαΐου.
Αγία Λυδία η Φιλιππησία. Απολυτίκιο
Τον Θεόν σεβόμενη διανοίας ευθύτητι, το της χάριτος φέγγος δια Παύλου εισδέδεξαι, και πρώτη εν Φιλίπποις τω Χριστώ, επίστευσας θεόφρον πανοικεί· δια τούτο σε τιμώμεν ασματικώς, Λυδία Φιλιππησία. Δόξα τω ευδοκήσαντι εν σοι, δόξα τω σε καταυγάσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, ημίν τα κρείττονα.